“Before one can have authority, one must first experience victory”
Africa proverb
Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων – 1η έκδοση
Εάν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται συχνά:
- Γιατί νιώθω τόσο εξαντλημένος όλες τις ώρες της ημέρας;
- Γιατί δεν μπορώ εύκολα να κοιμηθώ τα βράδια;
- Γιατί το πρωί σηκώνομαι δύσκολα από το κρεβάτι νιώθοντας κουρασμένος;
- Γιατί νιώθω καταθλιπτικός σε όλη την διάρκεια της ημέρας;
- Γιατί νιώθω περίεργους πόνους να ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα μου;
- Γιατί στρεσάρομαι πλέον πολύ εύκολα και για ασήμαντους λόγους;
- Γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ το άγχος;
- Γιατί αρρωσταίνω πολύ εύκολα και αργώ να επανέλθω;
- Γιατί είμαι νευρικός και ευέξαπτος;
- Γιατί δεν είμαι συγκεντρωμένος και η μνήμη μου έχει εξασθενήσει;
- Γιατί δεν έχω ενέργεια;
- Γιατί έχω συχνές ζάλες και ιλίγγους;
“Before one can have authority, one must first experience victory”
Africa proverb
Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων – 1η έκδοση
Εάν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται συχνά:
- Γιατί νιώθω τόσο εξαντλημένος όλες τις ώρες της ημέρας;
- Γιατί δεν μπορώ εύκολα να κοιμηθώ τα βράδια;
- Γιατί το πρωί σηκώνομαι δύσκολα από το κρεβάτι νιώθοντας κουρασμένος;
- Γιατί νιώθω καταθλιπτικός σε όλη την διάρκεια της ημέρας;
- Γιατί νιώθω περίεργους πόνους να ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα μου;
- Γιατί στρεσάρομαι πλέον πολύ εύκολα και για ασήμαντους λόγους;
- Γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ το άγχος;
- Γιατί αρρωσταίνω πολύ εύκολα και αργώ να επανέλθω;
- Γιατί είμαι νευρικός και ευέξαπτος;
- Γιατί δεν είμαι συγκεντρωμένος και η μνήμη μου έχει εξασθενήσει;
- Γιατί δεν έχω ενέργεια;
- Γιατί έχω συχνές ζάλες και ιλίγγους;
Μήπως τα παρακάτω συμπτώματα
σας ακούγονται γνώριμα;
Κριτικές – Μαρτυρίες
Περίληψη Βιβλίου
Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής υπόσχεσης την οποία είχα δώσει στον εαυτό μου, όταν αντιμετωπίζοντας έναν όλεθρο (havoc) στην υγεία μου, άγνωστης προέλευσης και με την εμφάνιση πολύ περίεργων συμπτωμάτων ταυτόχρονα, αβοήθητος από την συμβατική ιατρική και ψάχνοντας για ελπίδες και για απαντήσεις, χτυπώντας πολλές πόρτες και “πορευόμενος εν σκιά θανάτου” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Δαυίδ στους Ψαλμούς, ότι αν κάποια στιγμή μπορέσω και βρω την άκρη, θα μοιραστώ την εμπειρία μου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο, σε όσους δείξουν ενδιαφέρον.
Ερωτήματα που απαντάει
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Παθήσεων στην Αμερική CDC (Centers for Disease Control), το 90% των χρόνιων παθήσεων του οργανισμού μας, οφείλονται στο stress, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται αυτό (φυσικό, διατροφικό, συναισθηματικό, περιβαλλοντικό). Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα το οποίο διαπραγματευόμαστε-αναλύουμε με απλά λόγια , όπου δίνουμε και τους τρόπους ελέγχου-προφύλαξης και διαχείρισης από τις καθημερινές προκλήσεις των στρεσογόνων καταστάσεων.
Το βιβλίο αυτό λοιπόν ασχολείται με την τόσο κοινή-άγνωστη πάθηση, η οποία ονομάζεται σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων (adrenal fatigue syndrome), η οποία δυστυχώς βαίνει καθημερινά ολοένα με αυξανόμενες διαστάσεις, προσβάλλοντας όλες τις ηλικίες και δημιουργώντας στον οργανισμό ένα τέτοιο ντόμινο δυσμενών συμπτωμάτων, τα οποία και μόνο στο διάβασμα-άκουσμα αυτών, δημιουργούν ρίγη.
Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε ένα μεγάλο αριθμό ερωτημάτων, όπως είναι :
- Γιατί η λειτουργία των επινεφριδίων αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αντιγήρανσης του οργανισμού
- Ποιά είναι τα 9 βήματα στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει οποιοσδήποτε θελήσει να βελτιώσει την λειτουργία των επινεφριδίων – την ποιότητα της υγείας του – της ζωής του
- Γιατί η ισχυρότερη αντι-stress ορμόνη κορτιζόλη, η ορμόνη της ζωής, είναι υπεύθυνη για ολόκληρη την ορμονική ισορροπία του οργανισμού
- Η σπουδαιότητα της χοληστερίνης στην λειτουργία του ορμονικού συστήματος του οργανισμού
- Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από το καταστροφικό τους έργο
- Ποιος είναι ο σπουδαιότερος μηχανισμός άμυνας του σώματος ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό stress και πως μπορούμε να τον ενισχύσουμε
- Τι είναι η κυτταρική διατροφή και η σημασία της για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού
- Ποιος είναι ο σπουδαιότερος μηχανισμός αποτοξίνωσης του οργανισμού και πως μπορούμε να ενισχύσουμε την λειτουργία του
- Ποια είναι η σημασία της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού μας και πως επιτυγχάνεται
- Ποιες είναι οι τροφές οι οποίες βοηθάνε στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών και στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου
- Ποια είναι η σημασία της σωστής λειτουργίας του εντέρου και τρόποι βελτίωσης του
- Πως μπορούμε να παλέψουμε και να περιορίσουμε τις φλεγμονές του σώματος
- Πως μπορούμε να περιορίσουμε- εξαλείψουμε τους χρόνιους πόνους από το σώμα μας
- Ποιά είναι η σχέση της κόπωσης των επινεφριδίων και της ινομυαλγίας/συνδρόμου χρόνιας κόπωσης
- Πως μπορούμε να πετύχουμε έναν βαθύ και ποιοτικό ύπνο
- Που και πως παράγεται η ενέργεια στον οργανισμό μας και πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα της παραγόμενης ενέργειας
- Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να μας δείξουν πρόωρα σημάδια γήρανσης του σώματος και αποτελούν έναν ποιοτικό έλεγχο του οργανισμού μας
Η διαχείρηση του stress, από όποια πηγή και εάν προέρχεται αυτό (φυσικό, διατροφικό, συναισθηματικό, περιβαλλοντικό)
Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη έκκριση της κορτιζόλης κατά την διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, πράγμα το οποίον συνεπάγεται λειτουργία των επινεφριδίων στο ρελαντί. Θυμόμαστε πάντα τον κανόνα : σωστή διαχείριση του stress, σημαίνει μικρότερη ποσότητα έκκρισης της κορτιζόλης στον οργανισμό, σημαίνει πάντα ξεκούραστα και φρέσκα επινεφρίδια. Έτσι λοιπόν εντοπίζουμε και προσπαθούμε να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε στο ελάχιστο όλους τους παράγοντες που μας προκαλούν stress. Το stress το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι στο μυαλό μας. Έρχεται όταν οι σκέψεις μας είναι εκτός ισορροπίας και ελέγχου. Όταν μας κατακλύζουν οι αρνητικές σκέψεις και ο αρνητικός τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων στην ζωή μας.
Έχουμε πάντα υπόψη μας τον γενικό κανόνα ότι όσο πιο βελτιωμένη είναι η υγεία μας , τόσο καλύτερα λειτουργούν και τα αμυντικά συστήματα του οργανισμού, τόσο πιο εύκολα διαχειριζόμαστε το stress.
Αλλαγή στις μέχρι τώρα διατροφικές μας συνήθειες
Μόνον ορίζοντας νέες διατροφικές συνήθειες κατάλληλες για τον οργανισμό – επινεφρίδια, θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε από το σύνδρομο του 21ου αιώνα, την κόπωση των επινεφριδίων. Μιλώντας στο εξής για διατροφή πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή πρέπει να είναι σε κυτταρικό επίπεδο και ότι πρόκειται για την διατροφή των κυττάρων και όχι απλά για τροφή η οποία μας χορταίνει, γεμίζει το στομάχι μας και that’s it. Κρατείστε αυτό. Όποια διατροφή κάνει καλό στην λειτουργία των επινεφριδίων, κάνει καλό και για τον υπόλοιπο οργανισμό και αντίστροφα.
Το τι θα φάμε, πότε θα το φάμε και πως θα το φάμε, παίζει πλέον ουσιαστικό ρόλο στην επαναφορά της υγιούς λειτουργίας των επινεφριδίων. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ανακάμψουμε από το σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων, εάν δεν καθορίσουμε νέους τρόπους, κανόνες και πρωτόκολλο όσον αφορά την διατροφή μας.
Τι πρέπει να τρώμε
Το πρωτόκολλο της διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει ημερησίως 5-6 γεύματα, συμπεριλαμβανομένων των snack. Δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό, το οποίο πρέπει να το παίρνουμε μόλις σηκωθούμε και ποτέ μετά τις 10:00 το πρωί.
Σε κάθε γεύμα μικρό ή μεγάλο, πρέπει να υπάρχει πάντα μια ποσότητα πρωτεΐνης ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Στόχος του πρωτοκόλλου της διατροφής, είναι η εξασφάλιση σταθερής και συνεχούς παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό, για την αποφυγή φαινομένων υπογλυκαιμίας και ακραίας κόπωσης. Διαλέγουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και ως επί το πλείστον οργανικής προέλευσης. Εμπλουτίζουμε τα γεύματα με ποικιλόχρωμες σαλάτες εποχής, ακατέργαστους ξηρούς καρπούς όπως είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα μακαντέμια, τα κάσιους και διάφορες σούπερ τροφές όπως είναι οι σπόροι chia , οι σπόροι κάνναβης, τα goji berries, τα προϊόντα καρύδας, το κεφίρ. Προτιμούμε τα κατσικίσια και τα πρόβεια γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης με προτίμηση σ’ αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλών λιπαρών οξέων ωμέγα-3, όπως είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί. Όλες οι τροφές τις οποίες επιλέγουμε, πρέπει να είναι μικρού ή μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη. Από τα φρούτα προτιμούμε αυτά τα οποία δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης και κάλιο. Τρώμε τα ξινόμηλα, τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα αχλάδια και αυτά με μέτρο.
Τι δεν τρώμε και τι δεν πίνουμε
Τι αποφεύγουμε
Δεν τρώμε όσα προϊόντα προέρχονται από λευκό αλεύρι, όπως είναι το ψωμί, τα διάφορα αρτοποιήματα, τα διάφορα κέικ, τα κάθε είδους γλυκίσματα, τα κράκερ. Δεν τρώμε τα μακαρόνια, το άσπρο ρύζι.
Δεν τρώμε προϊόντα τα οποία περιέχουν γλουτένη και τα οποία προέρχονται κυρίως από το σιτάρι, το κριθάρι, την σίκαλη και την βρώμη. Δεν τρώμε την ζάχαρη, ότι προϊόν περιέχει ζάχαρη και όλες τις γλυκαντικές ουσίες. Δεν τρώμε γλυκά.
Δεν πίνουμε ενεργειακά ποτά, καφέδες και ότι περιέχει καφεΐνη. Δεν πίνουμε ζεστή σοκολάτα. Δεν πίνουμε αλκοόλ. Όλες οι παραπάνω τροφές είναι πολύ ερεθιστικές για τα επινεφρίδια και τα στρεσάρουν ιδιαίτερα. Δεν πίνουμε χυμούς φρούτων. Τρώμε πάντα αργά, μασάμε πολύ καλά τις τροφές και σε πλήρη ηρεμία.
Αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα στα οποία ο οργανισμός μας είναι ευαίσθητος και αλλεργικός. Αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αποφεύγουμε όλα τα αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αποφεύγουμε τα πολλά φρούτα και κυρίως αυτά που περιέχουν πολύ κάλιο, όπως είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα γρέιπ φρούτ και αυτά τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης όπως είναι το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια.
Αποφεύγουμε τα αποξηραμένα φρούτα όπως είναι οι σταφίδες, οι χουρμάδες, τα σύκα.
Απαραίτητες βιταμίνες και συμπληρώματα τα οποία θα μας βοηθήσουν στην κόπωση των επινεφριδίων
Θεωρείται τελείως απαραίτητο η χρήση κάποιων βιταμινών και συμπληρωμάτων, για την επαναφορά από την κόπωση των επινεφριδίων. Σ΄αυτά περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα adaptogens (προσαρμογόνα).
Adaptogens (προσαρμογόνα) είναι βότανα, ρίζες, φρούτα, μανιτάρια και φλοιοί, τα οποία βοηθούν το σώμα να προσαρμόζεται σε διάφορους στρεσογόνους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον ή από εσωτερικές αλλαγές του οργανισμού.
Τα adaptogens ξεχωρίζουν από άλλες ουσίες χάρη στην ικανότητά τους να ισορροπούν τις ορμόνες του ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βοηθούν το σώμα να διατηρεί την βέλτιστη ομοιόσταση (homeostasis), η οποία αποτελεί την ισορροπία όλων των μηχανισμών και των διαδικασιών λειτουργίας ολόκληρου του σώματός μας.
Τα adaptogens έχουν ισορροπημένο αποτέλεσμα για το σώμα και είναι κατάλληλα είτε να καλμάρουν την δραστηριότητα ενός υπερλειτουργούντος συστήματος είτε να δυναμώνουν – ενισχύουν την δραστηριότητα ενός υπολειτουργούντα συστήματος.
Χρήσιμα adaptogens για την κόπωση των επινεφριδίων είναι : η ashwagandha, το Ασιατικό τζίνσενγκ, το Σιβεριανό τζίνσενγκ, η γλυκόριζα, η ροντιόλα, το ρέισι, η σχισάντρα, το Holy basil (tulsi), το μάκα .
Άλλες βιταμίνες πολύ χρήσιμες για την μάχη κατά της κόπωσης των επινεφριδίων, είναι η βιταμίνη C σε μεγάλες ποσότητες, το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), το μαγνήσιο, τα ιχνοστοιχεία (trace minerals) και τα εκχυλίσματα επινεφριδίων (adrenal extracts).
Αγορά
Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο “Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων”
μέσα από τη σελίδα του εκδότη