του Παναγιώτη Μυλωνά
Τα φύτρα μπρόκολου, είναι μικροί βλαστοί από σπόρους μπρόκολου 3-5 ημερών, πολύ τρυφεροί και μπορούν να καλλιεργηθούν σε κάθε σπίτι, όπως οι βλαστοί από το σιταρόχορτο, το κριθαρόχορτο κ.α. Το μπρόκολο όπως γνωρίζουμε ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και έχει μια σειρά από πολύ ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό, όπως είναι οι αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές του ιδιότητες, καθώς και η προστασία των κυττάρων και του DNA και η αναστολή και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Το μπρόκολο μεταξύ άλλων, περιέχει μια πολύ ισχυρή ένωση θείου, την σουλφοραφάνη (sulforaphane), η οποία όπως δείχνουν οι έρευνες, έχει πολύ ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Tip: Οι αποακετυλάσες ιστονών (Histone deacetylases ή HDACs), είναι ένζυμα τα οποία ρυθμίζουν την έκφραση και τη δραστικότητα πολυάριθμων πρωτεϊνών, οι οποίες εμπλέκονται τόσο στην έναρξη όσο και στην πρόοδο του καρκίνου (1).
Tip: Έρευνα με τίτλο ΄΄ Ο ρόλος των αποακετυλασών ιστονών (HDACs) στον καρκίνο του ανθρώπου΄΄, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2007 στην εφημερίδα Molecular Oncology, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: οι HDACs είναι από τους πλέον υποσχόμενους θεραπευτικούς στόχους για τη θεραπεία του καρκίνου και έχουν εμπνεύσει τους ερευνητές να μελετήσουν και να αναπτύξουν αναστολείς αποακετυλασών ιστονών (HDAC) (2).
Tip: Οι αποακετυλάσες ιστονών (HDACs), είναι τα ένζυμα, τα οποία χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να αδρανοποιούν (κοιμίζουν) το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Tip: Η σουλφοραφάνη (sulforaphane), η οποία βρίσκεται στα σταυροειδή λαχανικά, όπως τα μπρόκολα και τα βλαστάρια μπρόκολου, έχει δειχθεί ότι αναστέλλει τη δραστικότητα της αποακετυλάσης ιστόνης (HDAC) στις γραμμές καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του προστάτη (3). Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για διατροφικούς αναστολείς του ενζύμου HDAC και την επίδρασή τους στους επιγενετικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλισμό και γήρανση (3).
Tip: Σύμφωνα με έρευνα, μία εφάπαξ δόση 50 gm περίπου από φύτρα μπρόκολου (broccoli sprouts), αναστέλλει την δραστικότητα του ενζύμου HDAC σημαντικά, 3 έως 6 ώρες μετά την κατανάλωση. Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου η σουλφοραφάνη δρα ως παράγοντας χημειοπροφύλαξης του καρκίνου in vivo, είναι μέσω της αναστολής της δραστικότητας του ενζύμου HDAC (4).
Τα φύτρα μπρόκολου, μπορούν να καλλιεργηθούν και στο σπίτι. Εναλλακτικά μπορούν να καταναλωθούν και ως συμπληρώματα τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Your Health In Your Hands**
*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του.
**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .
References
1/ https://www.nature.com/articles/1210610 , 2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19383284 , 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17555985 , 4/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17259330
Πρόσφατα σχόλια