Από τα πρώτα συμπτώματα της κόπωσης των επινεφριδίων, είναι οι διαταραχές στον ύπνο-αϋπνίες. Η αϋπνία αποτελεί κλασικό σημάδι ύπαρξης της κόπωσης των επινεφριδίων. Οι διαταραχές στον ύπνο, μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στο να μας πάρει ο ύπνος, διακοπές στην διάρκεια του ύπνου, ευκολία στο να ξυπνάμε και δυσκολία στο να μας πάρει ξανά ο ύπνος, μη ξεκούραστο ύπνο και εμφάνιση ανεξήγητης κούρασης το πρωί. Ο ύπνος είναι από τα σπουδαιότερα αγαθά για τον οργανισμό του ανθρώπου και ένας από τους σπουδαιότερος παράγοντας για την επίτευξη της θεραπείας των επινεφριδίων. Αν και ακούγεται σχετικά απλό σαν διαδικασία, πολύ δύσκολη είναι η επίτευξή του. Απαιτείται σύσσωμη επιστράτευση πολλών πληροφοριών και τεράστια υπομονή μέχρις ότου ακούσει το σώμα μας στις προσπάθειες για την επίτευξη ενός ποιοτικού ύπνου, γύρω στις 7-8 ώρες κάθε βράδυ, που είναι και το ζητούμενο. Μετά την διατροφή και την άσκηση, ο ύπνος θεωρείται σημαντικός παράγοντας επίτευξης της καλής υγείας. Η έλλειψη και οι διαταραχές του ύπνου από μόνες τους μπορούν να δημιουργήσουν μια αλυσίδα προβλημάτων στον οργανισμό μας, όπως είναι η κατάθλιψη, οι χρόνιοι πόνοι, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Μάλιστα δε πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου, μπορεί να επιφέρει δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο όπως είναι η αμνησία, η συρρίκνωση αυτού και η εμφάνιση της νόσου Αλσχάιμερ (Alzheimer).
Έτσι ο ύπνος αποτελεί ισχυρό εργαλείο αντιγήρανσης, τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλό μας. Η αϋπνία και οι διαταραχές του ύπνου, αποτελούν σημάδια συναγερμού και υποψίες για πιθανή ύπαρξη της κόπωσης των επινεφριδίων. Συνήθως τα άτομα με κόπωση των επινεφριδίων σπανίως έχουν βαθύ και ολοκληρωμένο ύπνο. Όσο περισσότερο έχει εξελιχθεί η κόπωση, τόσο εντονότερο είναι το πρόβλημα για την επίτευξη του ύπνου. Είτε εμφανίζονται στο άτομο νυκτερινά επίπεδα της αντι-stress ορμόνης κορτιζόλης υψηλά (συνήθως στο πρώτο στάδιο εξέλιξης της πάθησης), είτε χαμηλά (συνήθως στο δεύτερο και τρίτο στάδιο της πάθησης), τα ίδια δυσμενή αποτελέσματα έχουμε στον ύπνο. Η κορτιζόλη, η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, είναι υπεύθυνη για την επίτευξη σταθερού επιπέδου γλυκόζης στο αίμα.
Ένα από τα συμπτώματα της κόπωσης των επινεφριδίων λόγω της ανισορροπίας στην έκκριση της κορτιζόλης, είναι ότι δεν έχουμε σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και το βράδυ είναι πολύ πιθανόν το επίπεδο γλυκόζης να πέσει (φαινόμενο υπογλυκαιμίας), με αποτέλεσμα να ΄΄αδειάζει΄΄ ο εγκέφαλος μας, να έχουμε την εμφάνιση εφιαλτών, επιθέσεων πανικού και έντονης ανησυχίας, ιδρώτα και απότομη διακοπή του ύπνου. Φροντίζουμε λοιπόν και τηρούμε το πρωτόκολλο επαναφοράς της λειτουργίας των επινεφριδίων , ακολουθώντας τα 9 βήματα στρατηγικής (1), ώστε με την διατροφή μας και την επιτρεπόμενη άσκηση-περπάτημα, να σταθεροποιούμε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και κυρίως τις απογευματινές ώρες, για να εξασφαλίσουμε έναν βαθύ και ποιοτικό ύπνο. Οι στρεσογόνες καταστάσεις προκαλούν υψηλά επίπεδα των εκκρινόμενων από τα επινεφρίδια ορμονών κορτιζόλης, και αδρεναλίνης, η οποία με την σειρά της κρατάει ΄΄τσίτα΄΄ τον οργανισμό, δυσκολεύοντας την επίτευξη του ύπνου.
Η πλέον κατάλληλη ώρα για ύπνο στα άτομα με κόπωση των επινεφριδίων είναι μεταξύ 10:00 μ.μ.- 10.30 μ.μ. Παράλληλα με το πρωτόκολλο επαναφοράς της λειτουργίας των επινεφριδίων, εκπαιδεύουμε τον αδένα επίφυση (pineal gland), ώστε να έχουμε την έκκριση των μέγιστων επιπέδων της ορμόνης μελατονίνης, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του ύπνου. Η εκπαίδευση αυτή περιλαμβάνει έκθεση στο φως του ηλίου κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες και την έκθεση στο σκοτάδι, μόλις πέφτει η νύχτα. Τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται μόλις νυχτώνει, μας δημιουργούν νύστα και με άλλα λόγια μας προετοιμάζουν για ύπνο, ενώ μειώνονται με το πρώτο φώς της ημέρας, βοηθώντας μας στην αφύπνιση. Εάν θέλουμε να πετύχουμε έναν ποιοτικό ύπνο, πρέπει με φυσικό τρόπο να μεγιστοποιήσουμε την λειτουργία σ’ αυτό το ρολόι του σώματος, ούτως ώστε να κατευθύνει το σώμα μας για το πότε πρέπει να πάμε για ύπνο και πότε πρέπει να ξυπνήσουμε.
Κάποια φυτικά συμπληρώματα και στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός ποιοτικού ύπνου, όπως είναι η βαλεριάνα, το 5-HTP, το GABA, το μαγνήσιο, η βιταμίνη D, η γλυκόριζα, η ashwagandha, τα ιχνοστοιχεία trace minerals, τα εκχυλίσματα επινεφριδίων (adrenal extracts). Τέλος εκπαιδεύουμε το σώμα μας, ώστε να πηγαίνει πάντα την ίδια σταθερή ώρα για ύπνο και να σηκώνεται όσο είναι δυνατόν την ίδια ώρα.
[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]
Πηγή
- (1) Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων ( Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα, του Μυλωνά Παναγιώτη
Πρόσφατα σχόλια