του  Μυλωνά Παναγιώτη

Τα επινεφρίδια όπως ήδη αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα (www.yourhealthinyourhands.gr/blog/) , είναι δυο πολύ σπουδαίοι αδένες του ενδοκρινικού συστήματος, τοποθετημένοι στην κορυφή των δυο νεφρών, παράγουν πάνω από 50 ορμόνες, ρυθμίζουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και η σωστή λειτουργία τους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αντιγήρανσης του σώματος. Μεταξύ των παραγόμενων από τα επινεφρίδια ορμονών είναι και η κορτιζόλη, η ορμόνη της ζωής. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ως γνωστόν, αποτελεί την άμυνα του σώματος ενάντια σε κάθε είδους λοίμωξη, αρρώστια, αλλεργία, μικρόβια, φλεγμονή. Αποτελείται από όργανα, ιστούς, κύτταρα, τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους, για την προστασία του οργανισμού μας. Η κορτιζόλη επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό κυττάρων, τα οποία συμμετέχουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού και ειδικά τα λευκά κύτταρα. Ειδικά η κορτιζόλη ρυθμίζει τα λεμφοκύτταρα  (lymphocytes), τα οποία αποτελούν τους ΄΄διοικητές΄΄ των λευκών κυττάρων και τα οποία επιτίθενται και εξολοθρεύουν  κάθε είδους ξένο εισβολέα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κάποια πάθηση. Συγκεκριμένα η κορτιζόλη ελέγχει ανά πάσα στιγμή την συγκέντρωση των λεμφοκυττάρων τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα, προλαμβάνοντας και καταστέλλοντας κάποια πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κορτιζόλη λοιπόν ρυθμίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, με δυο διαφορετικούς τρόπους. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό με την έκκρισή της και το προστατεύει από πιθανή υπεραντίδρασή του. Για να επιτευχθεί αυτό, η έκκρισή της ακολουθεί έναν ευαίσθητο βρόγχο ανατροφοδότησης (feedback loop).

Όλα αυτά βέβαια όταν έχουμε φυσιολογική λειτουργία των επινεφριδίων και η ορμόνη κορτιζόλη εκκρίνεται στα φυσιολογικά-βέλτιστα επίπεδά της. Στην περίπτωση της κόπωσης των επινεφριδίων, παρατηρείται απόκλιση της εκκρινόμενης κορτιζόλης από τα βέλτιστα επίπεδά της. Στο πρώτο στάδιο της πάθησης, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα έκκρισης της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό, ενώ στο δεύτερο και τρίτο στάδιο της πάθησης έχουμε πολύ μικρά επίπεδα έκκρισης της κορτιζόλης. Είτε υψηλά είναι τα επίπεδα έκκρισης της κορτιζόλης στο σώμα είτε χαμηλά, τα ίδια δυσμενή συμπτώματα επιφέρουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Tip: Για να παραμένουμε υγιείς και το ανοσοποιητικό μας να δουλεύει και να μας προστατεύει σωστά, πρέπει να διατηρούμε σε ισορροπία την έκκριση της κορτιζόλης στον οργανισμό, εξασφαλίζοντας την υγιή λειτουργία των επινεφριδίων.

Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό για μεγάλη χρονική διάρκεια, γεγονός που συμβαίνει στην διάρκεια μακρόχρονης στρεσογόνου κατάστασης, έχουν σαν συνέπεια σχεδόν την εξαφάνιση των λεμφοκυττάρων από το αίμα, πράγμα που συνεπάγεται την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταστολή του ανοσοποιητικού σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι πλέον ευπαθής στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών. Σύμφωνα με την Dr. Meagher, τα άτομα με χρόνιο stress, προκαλούν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, αυξάνοντας το ρίσκο για λοιμώξεις και αυτοάνοσες παθήσεις.

Tip: Το κλειδί για την μη εξάπλωση – συρρίκνωση και τον θάνατο (apoptosis) τυχόν αναπτυγμένων καρκινικών κυττάρων στο σώμα, είναι η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα άτομα με το σύνδρομο Cushing (υπερκορτιζολισμός), διατηρούν τα επίπεδα της κορτιζόλης πολύ υψηλά, έχουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα υπό καταστολή, διατηρώντας υψηλό το ρίσκο εμφάνισης πολλαπλών ασθενειών. Όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι χαμηλά στο δεύτερο και τρίτο στάδιο της κόπωσης των επινεφριδίων, έχουμε σχεδόν απούσες τις σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κορτιζόλης. Χωρίς επαρκή επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας (υποκοριζολισμός), είναι αδύνατον να προλάβουμε-αποφύγουμε τις χρόνιες φλεγμονές. Στην ουσία το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται εκτός ελέγχου. Χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής των κυτοκίνων (cytokines), οι οποίες οδηγούν σε υπερδραστηριότητα το ανοσοποιητικό, προκαλώντας ανεξέλεγκτες φλεγμονές. Οι κυτοκίνες αποτελούν την γλώσσα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν είναι εκτός ελέγχου, μπορούν να προκαλέσουν φωτιές-φλεγμονές σε ολόκληρο το σώμα. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε κάθε όργανο και ιστό, σε κάθε τμήμα του σώματος. Σύμφωνα με τον ανοσολόγο  Dr. Thomas Guilliams, η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αυτοάνοσων παθήσεων, διαταραχές στην λειτουργία του εγκεφάλου, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, χρόνιους πόνους, παχυσαρκία, διαταραχές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ινομυαλγία.  Αυτοάνοσες παθήσεις λαμβάνουν χώρα όταν το σώμα αντί να θεραπεύσει, επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό.

Tip: Η κορτιζόλη εξασφαλίζει-διατηρεί την ομοιόσταση (homeostasis) εντός του ανοσοποιητικού συστήματος. Οποιαδήποτε αύξηση στην έκκρισή της κατά την διάρκεια του stress ή την μείωσή της λόγω της κόπωσης των επινεφριδίων, προκαλεί την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγές

  • Σύνδρομο Κόπωσης των Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα του Μυλωνά Παναγιώτη
  • The UltraMind Solution, Mark Hyman, M.D.
  • Adrenal Fatigue – The 21st Century Stress Syndrome, James L. Wilson N.D., D.C., Ph.D.
  • adrenalfatiguesolution.com
  • tamu.edu
  • pointinstitute.org
  • yourhealthinyourhands.gr

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) στην ιστοσελίδα  www.yourhealthinyourhands.gr  και θα σας έρχονται όλα τα καινούργια άρθρα στο email σας, μόλις δημοσιεύονται

Pin It on Pinterest