του Μυλωνά Παναγιώτη
Η κατάθλιψη δεν είναι αρρώστια. Αποτελεί μια πολύ σοβαρή κατάσταση του οργανισμού και είναι ένα σημάδι ότι το σώμα και η ζωή του ατόμου, βρίσκονται εκτός ισορροπίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι από την στιγμή που το άτομο αρχίζει να βλέπει την κατάθλιψη και τα συμπτώματα της ως πάθηση του οργανισμού, σκέφτεται συνέχεια την ανεύρεση του κατάλληλου φαρμάκου για την θεραπεία της. Εάν θέλεις να εξαλείψεις τα οδυνηρά συμπτώματα της κατάθλιψης, μην ψάχνεις στον εγκέφαλο. Ψάξε και φέρε πρώτα την ισορροπία στο σώμα σου και όταν επιτευχθεί αυτό, ο εγκέφαλος θα δουλεύει τέλεια. Ας ρίξουμε μια ματιά στις τελευταίες έρευνες γύρω από την κατάθλιψη και την κακή λειτουργία του εγκεφάλου, στα έγκυρα αποτελέσματά τους, πια είναι τα αίτια των συμπτωμάτων και τι προτείνουν οι ερευνητές.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατάθλιψη παίζει ρόλο στην φυσική υγεία του ατόμου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατάθλιψη προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα μειώνει το μέγεθος του ιππόκαμπου (hippocampus), την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη και τα συναισθήματα. Έρευνα σε 8.930 άτομα και η οποία πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών έδειξε ότι, όσοι αντιμετώπιζαν συμπτώματα κατάθλιψης, είχαν μικρότερο σε μέγεθος ιππόκαμπο. Τα καλά νέα είναι ότι η ζημιά φαίνεται να είναι αναστρέψιμη. Ο καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Brain and Mind Research Institute στο Σύδνεϋ, Professor Ian Hickie, αναφέρει: ΄΄ όσο περισσότερα επεισόδια κατάθλιψης έχει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη η μείωση του μεγέθους του ιππόκαμπου. Οι έρευνες δείχνουν αντιστρεψιμότητα και ο ιππόκαμπος είναι ένα μοναδικό τμήμα του εγκεφάλου το οποίο δημιουργεί ταχύτατα νέες συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων. Θεραπεύοντας αποτελεσματικά την κατάθλιψη, δεν σημαίνει παροχή φαρμάκων. Οι κοινωνικές παρεμβάσεις στο άτομο είναι πολύ σημαντικές, όπως και η θεραπεία με λάδι ψαριού (fish oil) αποτελεί την προστασία των νεύρων΄΄. Ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση της κατάθλιψης, είναι οι χρόνιες φλεγμονές του εγκεφάλου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η διανοητική υγεία ενός ατόμου, μπορεί δυσμενώς να διαταραχθεί από δυο παράγοντες, όπως είναι η έλλειψη σε βιταμίνη D και η εκτός ισορροπίας χλωρίδα του εντέρου και οι δυο οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής. Η γιατρός της Ολιστικής Ψυχιατρικής Dr. Kelly Brogan αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στα συμπτώματα της κατάθλιψης, σημαντικό ρόλο παίζει η εμφάνιση των φλεγμονών. Οι ίδιοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου ( leaky gut syndrome) , μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και στον εγκέφαλο. Αυτοί είναι το stress, η γλουτένη, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, διάφορες λοιμώξεις, η τοξίνωση από βαρέα μέταλλα όπως το αλουμίνιο, ο υδράργυρος, το κάδμιο. Και είναι αδύνατον να ελέγξουμε τις φλεγμονές, εάν δεν μπορέσουμε να περιορίσουμε-εξαλείψουμε την ζάχαρη από το διαιτολόγιό μας, καθώς και όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν ΄΄κρυφή΄΄ ζάχαρη. H κατανάλωση ζάχαρης και των προϊόντων που την περιέχουν, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης των φαινομένων της αντίστασης στην ινσουλίνη και της αντίστασης στην λεπτίνη και τα δυο τα οποία οδηγούν σε προβλήματα της διανοητικής μας υγείας.
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας της εμφάνισης της κατάθλιψης, είναι το χρόνιο stress, το οποίο επιφέρει το σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων (adrenal fatigue syndrome). Η κόπωση των επινεφριδίων, επιφέρει διαταραχές στην έκκριση σημαντικότατων ορμονών για την λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου, με σημαντικότερη αυτή της έκκρισης της ορμόνης κορτιζόλης. (Λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της κόπωσης των επινεφριδίων στο βιβλίο μου ΄΄Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας – Μύθοι & Πραγματικότητα΄΄). Ένα από τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός), είναι η κατάθλιψη, η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα δυσλειτουργίας του εγκεφάλου, γνωστά και ως brain fog. Οποιαδήποτε αιτία μπορεί να διαταράξει την παραγωγή-ισορροπία των νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η κακή-ελλιπής διατροφή, οι ελλιπείς ορμόνες, η κακή λειτουργία του εντέρου, οι διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και brain fog.
Νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στη The FASEB Journal, καταλήγει στο ότι η βιταμίνη D σε συνδυασμό με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ( EPA) και (DHA), παίζουν σπουδαίο ρόλο στην σύνθεση και λειτουργία του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης. Επίσης ο συνδυασμός της βιταμίνης D με τα ωμέγα-3 λιπαρά, βελτιώνουν την γνωστική λειτουργία, την συμπεριφορά του ατόμου, την διάθεση. Η διατάραξη των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία της αντίστασης στην ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις υπογλυκαιμίας, στην διατάραξη της παραγωγής των νευροδιαβιβαστών και στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Τέλος άλλη αιτία εμφάνισης της κατάθλιψης είναι οι μη υγιείς μεμβράνες των κυττάρων. Αλλαγές στις μεμβράνες των κυττάρων, επηρεάζουν ολόκληρη την λειτουργία του σώματος και κυρίως του εγκεφάλου. Αλλαγές στις μεμβράνες των κυττάρων επηρεάζουν την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Οι μεμβράνες των κυττάρων είναι κατασκευασμένες από λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά (DHA και EPA), από χοληστερίνη, από φωσφολιπίδια όπως είναι η φωσφατιδυλοχολίνη (PC) και η φωσφατιδυλοσερίνη (PS) και από πρωτεΐνη. Οποιαδήποτε έλλειψη στα ανωτέρω υλικά κατασκευής των μεμβρανών των κυττάρων, μπορεί να επιφέρει κατάθλιψη και άλλες δυσλειτουργίες.
(συνεχίζεται)
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) στην ιστοσελίδα www.yourhealthinyourhands.gr και θα σας έρχονται όλα τα καινούργια άρθρα στο e–mail σας, μόλις δημοσιεύονται
*Ολες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνον. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του.
Πρόσφατα σχόλια