του Μυλωνά Παναγιώτη

Η καλή υγεία ξεκινάει-εξαρτάται από την σωστή στοματική υγεία

Λίγοι γνωρίζουν την σπουδαιότητα της καλής υγείας του στόματος, το οποίο αποτελεί την πύλη εισόδου όλων των υγρών και στερεών τροφίμων, απαραίτητων για την επιβίωση του. Η υγεία της στοματικής κοιλότητας, αντανακλά την υγεία βασικών οργάνων και λειτουργιών του οργανισμού. Έτσι βλέποντας κανείς την εικόνα του στόματος, μπορεί εύκολα και χωρίς την βοήθεια εργαστηριακών εξετάσεων, να προσδιορίσει κάποια πιθανά προβλήματα υγείας του σώματος.

Tip: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, έχουν σχέση με την υγεία του στόματος.

Το στόμα αποτελεί την εστία ανάπτυξης-διατροφής και επιβίωσης δισεκατομμυρίων βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στα ούλα και μέσω των καναλιών με τα οποία συνδέεται η στοματική κοιλότητα με το υπόλοιπο σώμα, να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον οργανισμό, προκαλώντας βλάβες στο κυκλοφορικό σύστημα (αίμα) και στην εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων. Η μακροχρόνια παραμονή των βακτηρίων αυτών στην στοματική κοιλότητα, μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις των ούλων όπως είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα. Τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, είναι η κακή αναπνοή, η ευαισθησία στις διάφορες τροφές και υγρά, η έντονη ερυθροποίηση των ούλων, η ευκολία με την οποία ματώνουν ακόμα και στο απλό βούρτσισμα, ο πόνος, ο ασυνήθιστος σχηματισμός πλακών ανάμεσα στα δόντια, οι οποίες αποτελούν την τροφή των βακτηρίων.

Tip: Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η πλάκα των δοντιών περιέχει περισσότερα από 400 είδη βακτηρίων.

Εάν κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους, τότε λέμε ότι η ουλίτιδα μας χτύπησε την πόρτα. Η ουλίτιδα αποτελεί την ήπια μορφή της περιοδοντίτιδας, η οποία εάν δεν ελεγχθεί άμεσα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Τώρα τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, έχουμε υποχώρηση των ούλων, τα δόντια γίνονται ασταθή και αρχίζουν να κουνιούνται, τα βακτήρια πλέον βρίσκουν πιο εύκολη διέξοδο για να εισέλθουν στο αίμα, όπου εκεί μπορούν να ενωθούν με τα αιμοπετάλια και να σχηματίσουν θρόμβους, με πολύ δυσμενή συμπτώματα για το κυκλοφορικό σύστημα. Αντιλαμβανόμαστε  λοιπόν πόσο εύκολη υπόθεση είναι η πιθανή εμφάνιση κάποιου καρδιακού επεισοδίου ή εγκεφαλικού, ακόμα και σε άτομα τα οποία δεν παρουσιάζουν άλλα προβλήματα υγείας.

 

Αιτίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Οι πιθανές αιτίες οι οποίες προκαλούν τις παθήσεις των ούλων είναι η πλημμελής στοματική υγιεινή των δοντιών και των ούλων, η ελλείψεις από την διατροφή βασικών ιχνοστοιχείων και κυρίως μετάλλων, το κάπνισμα, το χρόνιο stress, κάποια μόλυνση-λοίμωξη, οι ορμονικές διαταραχές, η χρόνια πλάκα των δοντιών, ο διαβήτης, η έλλειψη μαγνησίου, βιταμίνης C και του στοιχείου κοένζυμο Q10 (CoQ10) από τον οργανισμό. Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή στην οποία υπερισχύει το ασβέστιο του μαγνησίου και η αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο είναι πολύ μεγάλη – αντί της ιδανικής 1:1 ή το πολύ 2:1-, έχει σχέση με την αύξηση της εμφάνισης περιοδοντικής πάθησης. Μάλιστα δε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 4.290 ατόμων ηλικίας 20-80 ετών, έδειξε ότι η έλλειψη μαγνησίου, είναι μια από τις βασικές αιτίες εμφάνισης της περιοδοντικής πάθησης και ότι η ενίσχυση της διατροφής μας με συμπληρώματα μαγνησίου, μπορεί να βελτιώσει την περιοδοντική υγεία (1) . Μια από τις ουσιώδης ιδιότητες του μαγνησίου είναι να διώχνει-κρατάει το ασβέστιο στα οστά και στα δόντια όπου και ανήκει, περιορίζοντας το από το να επικάθεται στους ιστούς και στα όργανα του σώματος και να σχηματίζει πλάκες στα δόντια. Άλλη μελέτη δείχνει ότι η εμφάνιση της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, έχει σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό (2) . Η βιταμίνη C προστατεύει την υγεία των ούλων με δυο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτα από όλα είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονές στα ούλα και δεύτερον ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου ώστε να υποστηριχθούν οι ιστοί των ούλων. Αποτελεί λοιπόν η βιταμίνη C την πρώτη γραμμή άμυνας και προστασίας της υγείας και των ούλων.

 

Οι παθήσεις των ούλων και η σχέση τους με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη

Έρευνα της Dental Longitudinal Study η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Journal of Dental Research τον Δεκέμβριο του 1999, στην οποία συμμετείχαν 1.147 άτομα για 18 χρόνια, έδειξε ότι τα άτομα με σοβαρή πάθηση των ούλων, είχαν 150% μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διπλάσιες τον αριθμό καρδιακές προσβολές(3) . Σύμφωνα με άρθρο της Julie Corliss, δημοσιευμένο στο Harvard Health PublicationsHarvard Medical School, η θεραπεία της πάθησης των ούλων, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας (4) . Η αρθρογράφος κάνει αναφορά σε μια πολύ μεγάλη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να ελαττώσει τις δυσμενείς συνέπειες από μερικές χρόνιες παθήσεις όπως είναι η στεφανιαία αρτηριακή πάθηση, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα (5) . Μια άλλη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση στην American Heart Associations, ο Dr. Efthymios N. Deliargyris του University of North Carolina Chaper Hill και τους συνεργάτες του, έδειξαν ότι ανάμεσα στους ασθενείς με καρδιακή προσβολή, το 85% παρουσίαζε περιοδοντική πάθηση, σε σύγκριση με το ποσοστό των 29% από τους υγιείς εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν καρδιακά προβλήματα (13) . Ο Dr. Deliargyris  πιστεύει ότι ο σύνδεσμος μεταξύ της περιοδοντικής πάθησης και των καρδιακών προσβολών, βρίσκεται στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία δείχνει  τον βαθμό των φλεγμονών συνέπεια της χρόνιας λοίμωξης και η οποία σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά υψηλή.

 

Οι παθήσεις των ούλων και η σχέση τους με την εμφάνιση του καρκίνου

Σύμφωνα με άρθρο της έγκυρης εφημερίδας Lancet με τίτλο ΄΄Περιοδοντικές παθήσεις και καρκίνος΄΄ (Periodontal disease and cancer), οι περιοδοντικές παθήσεις συνδέονται με την εμφάνιση στοματικών φλεγμονών, οι οποίες οφείλονται στους μικροοργανισμούς-βακτήρια προερχόμενα από την πλάκα των δοντιών. Αυτές οι φλεγμονές όταν γίνονται χρόνιες, έχουν σαν αποτέλεσμα την συνεχή ελευθέρωση τοξινών, κυτοκίνων (cytokines) και άλλων καταστρεπτικών ενζύμων στην γύρω περιοχή. Όλες αυτές οι παθογόνες τοξίνες, μπορούν μέσω της στοματικής κοιλότητας, να προωθηθούν και στο σώμα. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις περιοδοντικές παθήσεις και την εμφάνιση καρκίνου των νεφρών, του παγκρέατος, του αίματος (6) . Άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε on-line  στις 21 Δεκεμβρίου του 2015 στην εφημερίδα The Journal Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, έδειξε ότι οι περιοδοντικές παθήσεις οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση στοματικών φλεγμονών, αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ειδικά σε πρώην καπνίστριες, οι οποίες είχαν σταματήσει το κάπνισμα τα τελευταία 20 χρόνια (7) . Άλλη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Σουηδία με την συμμετοχή 3.273 γυναικών ηλικίας 30-40 ετών, για περισσότερα από 16 χρόνια και η οποία δημοσιεύθηκε το 2011, έδειξε ότι εκείνες οι γυναίκες με χρόνια πάθηση των ούλων, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες οι οποίες είχαν υγιή ούλα (8) . Τον ίδιο χρόνο του 2011, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, σύμφωνα με την οποία η περιοδοντική πάθηση σχετίζεται με την αύξηση της παραγωγής αντιδραστικών μορφών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και στους ιστούς. Τα υποπροϊόντα της στοματικής φλεγμονής εισέρχονται στο αίμα, όπου μπορούν να επαυξήσουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την μετάλλαξη, επιτρέποντας την ανάπτυξη και διασπορά του καρκίνου (9) . Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου το 2007 στην Journal of the National Cancer Institute, συσχέτισε την περιοδοντική πάθηση με την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος. ΄΄ Η έρευνά μας παρέχει την πρώτη δυνατή μαρτυρία ότι η περιοδοντική πάθηση μπορεί να αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος΄΄, αναφέρει ο Dr. Dominique Michaud , καθηγητής του Harvard School of Public Health στη Βοστώνη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας (10) . Άνδρες με ιστορία σε περιοδοντικές παθήσεις, είχαν 64% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου, σε σχέση με τους άνδρες χωρίς ιστορία σε περιοδοντικές παθήσεις.

συνεχίζεται…….

                                                                    Your Health In Your Hands**

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

Pin It on Pinterest