του  Μυλωνά Παναγιώτη

Τα στατιστικά στοιχεία της εξάπλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ανησυχητικά. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι 5.4 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο, ενώ μισό εκατομμύριο Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από την νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί και την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου στην Αμερική, μετά από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα μέτρα στρατηγικής της πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, τα οποία προτείνουν οι ερευνητές. O διάσημος νευρολόγος Dr. David Perlmutter, συγγραφέας του βιβλίου Grain Brain, αναφέρει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί, στηριζόμενοι πρωτίστως σε αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής. Δυο από τους βασικότερους ενόχους της εμφάνισης της νόσου συνεχίζει, είναι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και η κατανάλωση προϊόντων γλουτένης.

Χρόνια αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό, έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της αντίστασης στην ινσουλίνη των κυττάρων (προδιαβητική κατάσταση) και σταδιακά στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Oι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συχνές διαταραχές στα επίπεδα της ινσουλίνης, οδηγούν σε  άνοια και ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει σχέση με τον τύπο διαβήτη του εγκεφάλου. Ο Dr. Perlmutter αναφέρει ότι  ακόμη και μια μικρή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα γύρω στα 110, σχετίζεται με την αύξηση του ρίσκου της εμφάνισης άνοιας, οπότε πρέπει άμεσα να διορθώσουμε την διατροφή μας. Μην παραλείπουμε με την μέτρηση του σακχάρου στο αίμα, να μετράμε και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη έχει άμεση σχέση και επηρεάζεται από την ορμόνη κορτιζόλη η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια (λεπτομέρειες για την λειτουργία των δυο αυτών πολύ σπουδαίων ορμονών στο βιβλίο μου΄΄Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων  (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα). Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αντικαθιστούμε με όσο το δυνατόν οργανικής προέλευσης. Aποφεύγουμε  την κατανάλωση ζάχαρης και φρουκτόζης, οι οποίες οδηγούν στην αντίσταση στην ινσουλίνη,  στην αντίσταση στην λεπτίνη, στον διαβήτη, στην άνοια. Γινόμαστε φίλοι με τα καλά λιπαρά όπως είναι το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, τα καρύδια, τα αυγά από κότες ελεγμένης βοσκής, το κατσικίσιο βούτυρο, το κατσικίσιο γάλα. Χωρίς καλά λιπαρά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος. Αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη και τα οποία προέρχονται από το σιτάρι, την βρώμη, το κριθάρι, την σίκαλη. Αποφεύγουμε τα εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι αιτία εμφάνισης πολλών αλλεργιών στο σώμα, δυσλειτουργιών του εντέρου και εμφάνισης αυτοάνοσων παθήσεων.. Βελτιώνουμε την λειτουργία του εντέρου με την κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι γεμάτα προβιοτικά, όπως το κεφίρ, το σπιτικό τουρσί. Αν παραστεί ανάγκη παίρνουμε επιπλέον προβιοτικά με ένα καλό συμπλήρωμα.

Tip: Εχει αποδειχθεί οτι το λάδι καρύδας (coconut oil), ενισχύει τις γνωστικές επιδόσεις στους ηλικιωμένους, οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλσχάιμερ. Μελέτη έδειξε οτι μόλις 3 κουτάλια λάδι καρύδας, έχουν μια σχεδόν άμεση βελτίωση στις γνωστικές επιδόσεις των ατόμων με Αλτσχάιμερ.  -Neurobiology of Aging Journal

Βάζουμε την άσκηση-περπάτημα στην ζωή μας. Η άσκηση φρενάρει την διαδικασία εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Tip: Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν οτι η φυσική δραστηριότητα, μειώνει μακροπρόθεσμα τον ρίσκο για εμφάνιση άνοιας, ειδικά της πάθησης της νόσου Αλτσχάιμερ.     -Journal of Alzheimer’s Disease

Βελτιώνουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, με ιδανικά αυτά από 50 έως 70 ng/ml. Αποφεύγουμε την κατανάλωση πολλών φαρμάκων, τα οποία με την πάροδο της ηλικίας αδυνατεί το συκώτι να τα μεταβολίσει και τα νεφρά να τα διώξουν από το σώμα, με αποτέλεσμα την συσσώρευση τους στον οργανισμό, προκαλώντας δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο και στην εμφάνιση άνοιας. Αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας από όλα τα βαρέα μέταλλα, υδράργυρο, αλουμίνιο και αποφεύγουμε τα πολλά εμβόλια, τα οποία περιέχουν και τα δυο ανωτέρω επικίνδυνα για τον οργανισμό βαρέα μέταλλα.

Tip:΄΄ Μετα απο πέντε διαδοχικά αντιγριπικά εμβόλια, η πιθανότητα απόκτησης της νόσου Αλτσχάιμερ, ήταν 10 φορές (1000%) υψηλότερη, απο εκείνα τα άτομα, οι οποίοι είχαν ένα ή δυο το πολύ εμβολιασμούς΄΄. -Dr. Hugh Fundenberg , MD , παγκοσμίου φήμης ανοσιολόγος.

Αποφεύγουμε την κατανάλωση φαρμάκων μείωσης της χοληστερίνης (statin drugs), διότι προκαλούν δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο. Οτιδήποτε μειώνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, μειώνει και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Έτσι η στάση του σώματος καθώς και η σωστή ενυδάτωση, παίζουν σπουδαίο ρόλο στην οξυγόνωση και την λειτουργία του εγκεφάλου. Προσέχουμε την καμπύλη του λαιμού όταν περπατάμε, όταν γράφουμε, όταν κοιμόμαστε, όταν δουλεύουμε στο κομπιούτερ. Η καμπύλη του λαιμού, αποτελεί το τόξο της ζωής. Όσο μεγαλύτερη είναι η κλήση του λαιμού, τόσο εντονότερα τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι φλεγμονές έχουν σχέση με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Προτιμούμε τις αντιφλεγμονώδεις και τις αντιοξειδωτικές τροφές, ενώ αποφεύγουμε αυτές που δημιουργούν προβλήματα στο έντερο, διατηρούμε σε καλή λειτουργία τα επινεφρίδια , για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά όλες τις στρεσογόνες καταστάσεις και έχουμε σύμμαχο την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία είναι η υπ’ αριθμόν ένα αντιφλεγμονώδης άμυνα του σώματος.

Tip: ΄΄Τα αποτελέσματά μας δείχνουν οτι ποτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά (π.χ. smoothies), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική συμπληρωματική θεραπεία, για την ανακούφιση ή την μείωση απο το υπάρχοντα οξειδωτικό stress, στην νόσο του Αλτσχάϊμερ΄΄.  – European Journal of Nutrition 

Αποφεύγουμε όλα τα τεχνητά χρωματισμένα τρόφιμα και όλες τις γλυκαντικές ουσίες και κυρίως την ασπαρτάμη (περιέχεται κυρίως στα αναψυκτικά και σε όλα σχεδόν τα συσκευασμένα προϊόντα). Τέλος προκαλούμε καθημερινά το μυαλό μας με νέες γνώσεις, γνωστικά παιχνίδια, διάβασμα, νέα ενδιαφέροντα.

Τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την νόσο του Αλτσχάϊμερ, έδειξαν οτι η βιταμίνη Κ2 μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην εμφάνισή της νόσου, ενω στο αρχικό της στάδιο τα άτομα με την νόσο, παρουσίαζαν σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης Κ2. Αλλη έρευνα δείχνει οτι τα συμπληρώματα της βιταμίνης Κ, μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη, όσο και στην θεραπεία της νόσου.

References

  • The UltraMind Solution – Mark Hyman, M.D.
  • Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Ελλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα του Μυλωνά Παναγιώτη
  • Wikipedia
  • drperlmutter.com
  • drmercola.com
  • Grain Brain – Dr. David Perlmutter
  • owners-guide.com
  • www.yourhealthinyourhands.gr 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19027415 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15759247
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11461163 

                           

                              H Υγεία Στα Χέρια Σας     –    Your Health In Your Hands**

                                                                                                               

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή

Pin It on Pinterest