του Μυλωνά Παναγιώτη

Ένα ακόμη ΄΄ζόρικο΄΄ σύμπτωμα της κόπωσης των επινεφριδίων, είναι η απορύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, με την εμφάνιση συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού. Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί κατά κάποιον τρόπο, το γκάζι του σώματος. Παράγει μεταξύ άλλων τις θυρεοειδείς ορμόνες Τ4 και Τ3 και ρυθμίζει τον μεταβολισμό σε κάθε κύτταρο και σε κάθε όργανο του σώματος. Τα άτομα τα οποία πάσχουν από την κόπωση των επινεφριδίων, κατά ένα ποσοστό 80% εμφανίζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (1).

Στα άτομα τώρα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, τα μισά από αυτά δηλαδή ποσοστό 50%, παρουσιάζουν ταυτόχρονα προβλήματα στην λειτουργία των επινεφριδίων (2). Βλέπουμε λοιπόν πόσο στενά συνδεδεμένοι είναι λειτουργικά οι αδένες των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς και πόσο άμεσα επηρεάζεται η λειτουργία του ενός από τον άλλον. Για να ρίξουμε μια ματιά και να δούμε ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Εμφάνιση κόπωσης, πτώση γενική των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού, προβλήματα στον μεταβολισμό του σώματος, κρύα χέρια και πόδια, εμφάνιση γενικευμένου άλγους, απώλεια μαλλιών, ευκολία στο να κερδίζουμε βάρος και αδυναμία να το χάνουμε εύκολα. Εμφάνιση κατάθλιψης και έντονης ανησυχίας. Νιώθουμε δυσφορία μετά από κάποια άσκηση-περπάτημα. Παρουσιάζουμε προβλήματα μνήμης, έντονα συμπτώματα της περιόδου (στις γυναίκες), πόνους στις αρθρώσεις, βούισμα αυτιών, αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης. Εμφανίζουμε συναισθηματική αστάθεια, αδυναμία συγκέντρωσης, αρρωσταίνουμε εύκολα, απροθυμία για ερωτική επαφή, δυσκοιλιότητα, χαμηλά επίπεδα σιδήρου και προβλήματα πίεσης του αίματος. Εκτός των ανωτέρω συμπτωμάτων (τα οποία τα περισσότερα είναι κοινά με αυτά της κόπωσης των επινεφριδίων), άλλες ενδείξεις οι οποίες μπορούν να μας δείξουν την ύπαρξη υποθυρεοειδισμού, είναι οι εξής. Μετράμε με θερμόμετρο υδραργύρου (είναι μεγαλύτερης ακρίβειας), την θερμοκρασία του σώματος κατά τις απογευματινές ώρες.

Η ορθή θερμοκρασία του σώματος, πρέπει να είναι 37ο Κελσίου. Εάν οι μετρήσεις σε πολλά τυχαία απογεύματα δείχνουν θερμοκρασία κάτω των 37ο Κελσίου, υποψιαζόμαστε για την ύπαρξη υποθυρεοειδισμού. Εάν η εργαστηριακή μέτρηση της ελεύθερης Τ3 (Free T3) δεν είναι κοντά στην κορυφή της επιτρεπομένης του εργαστηρίου μέτρησης, υποψιαζόμαστε υποθυρεοειδισμό. Εάν ο χρόνος αντίδρασης μας είναι κατά τι πιο αργός σε σχέση με το παρελθόν όταν οδηγούμε αυτοκίνητο ή συμμετέχουμε σε κάποιο άθλημα, υποψιαζόμαστε υποθυρεοειδισμό. Για να δούμε τώρα πως η λειτουργία των επινεφριδίων επηρεάζει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Κατά την διάρκεια των στρεσογόνων καταστάσεων, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης την οποία εκκρίνουν τα επινεφρίδια, ΄΄φρενάρουν΄΄ την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Γενικά θυμόμαστε πάντα ότι υψηλά επίπεδα της αντι-stress ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό, σημαίνουν χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Tip: Για να λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας, απαιτείται η ύπαρξη ιδανικών επιπέδων της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό.

Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό κατά την διάρκεια του stress, εμποδίζουν την μετατροπή της ανενεργής ορμόνης θυροξίνης (Τ4), στην ενεργή ορμόνη τριιωδοθυρονίνη (Τ3), η οποία πρέπει να ταξιδέψει σε όλο το σώμα και να ενεργοποιήσει κάθε κύτταρο του οργανισμού. Κατά την διάρκεια των στρεσογόνων καταστάσεων, αυξάνεται η μετατροπή της ορμόνης Τ4 στην αντίστροφη Τ3 (RT3 ή Reverse T3), η οποία αποτελεί έναν αδρανή τύπο της Τ3 και η οποία συναγωνίζεται στους υποδοχείς των κυττάρων με την ενεργή Τ3, εμποδίζοντας την να φθάσει πρώτη στα κύτταρα. Η κυρίως μετατροπή της ανανεργής ορμόνης Τ4 στην ενεργή Τ3, λαμβάνει χώρα στο συκώτι, αλλά και στα νεφρά και στο έντερο. Το stress έχει αρνητική επίπτωση στην χλωρίδα του εντέρου, διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων του εντέρου, προκαλώντας το φαινόμενο της δυσβίωσης (dysbiosis), εμποδίζοντας έτσι την μετατροπή της Τ4 σε Τ3.

Χαμηλά επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό, φαινόμενο το οποίο συμβαίνει στην διάρκεια της κόπωσης των επινεφριδίων (συνήθως στο δεύτερο και τρίτο στάδιο της πάθησης), αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανές φλεγμονές του εντέρου, με αποτέλεσμα την πιθανή δημιουργία του συνδρόμου του διαρρέοντος εντέρου  (leaky gut syndrome), κατά το οποίο άπεπτες πρωτεΐνες όπως η γλουτένη, μικρόβια, παράσιτα, να διαρρέουν –ξεφεύγουν στο αίμα, επιτίθενται στους αδένες και στον θυρεοειδή, δημιουργώντας την αυτοάνοση πάθηση του Χασιμότο (Hashimoto). Άλλοι παράγοντες οι οποίοι βοηθούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού, είναι η επαφή του ατόμου με τις περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως είναι τα φυτοφάρμακα, τα διάφορα χημικά τα οποία κατακλύζουν την καθημερινότητα μας, τα βαρέα μέταλλα όπως είναι ο υδράργυρος . Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που δημιουργεί φλεγμονές στον θυρεοειδή με συμπτώματα υπολειτουργίας, είναι η γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στα προϊόντα του σιταριού, της βρώμης, του κριθαριού, της σίκαλης, την οποία δεν μπορεί να πέψει και να αφομοιώσει το πεπτικό σύστημα, με δυσμενής συνέπειες για τους διάφορους αδένες του σώματος. Τέλος ελλείψεις του οργανισμού σε ουσιώδη στοιχεία όπως είναι το ιώδιο (η Τ4 αποτελείται από 4 μόρια ιωδίου και η Τ3 από 3 μόρια ιωδίου), o σίδηρος, η βιταμίνη D, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, το σύμπλεγμα των Β βιταμινών, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δημιουργούν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Πηγές

  • (1) Adrenal Fatigue – The 21st Century Stress Syndrome , James L. Wilson, N.D., D.C., Ph.D.
  • (2) Stop The Thyroid Madness, Janie A. Bowthorpe, M.Ed.
  • (3) www.drhyman.com
  • (4) Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων ( Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα, Μυλωνάς Παναγιώτης

Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

Pin It on Pinterest