Η κατάθλιψη είναι από τα πρώτα δυσμενή συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται στο άτομο με κόπωση των επινεφριδίων. Και είναι αυτό το οποίο σχεδόν πάντα ξεγελάει το άτομο και τον ρίχνει εύκολα στην αγκαλιά των αντικαταθλιπτικών χαπιών, τα οποία δίνουν μεν μια πρόσκαιρη ανακούφιση στον πάσχοντα, επιδεινώνουν όμως μακροπρόθεσμα την λειτουργία των επινεφριδίων και την υγεία.

Συνήθως η κατάθλιψη με την έντονη ανησυχία πάνε χέρι με χέρι. Η κατά λέξη μετάφραση του συμπτώματος anxiety σαν έντονη ανησυχία, είναι πολύ πτωχή για να μπορέσει να περιγράψει τον όλεθρο του συμπτώματος για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο σε συνδυασμό με το τέρας της κατάθλιψης, καθιστούν τον άνθρωπο ΄΄ζόμπι΄΄. Για να ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει με τους νευροδιαβιβαστές, στο άτομο με κόπωση των επινεφριδίων. Οι νευροδιαβιβαστές είναι η γλώσσα του νευρικού μας συστήματος. Η γλώσσα με την οποία επικοινωνούν τα κύτταρα μεταξύ τους. Είναι αυτοί οι οποίοι μας χαλαρώνουν, μας διατηρούν ενεργητικούς, μας δημιουργούν ευφορία, μας βοηθούν να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε θετικές σκέψεις, να διαχειριζόμαστε και να ξεπερνάμε εύκολα τις στρεσογόνες καταστάσεις, να απολαμβάνουμε τον ύπνο, να έχουμε πνευματικές επιδόσεις. Οι σπουδαιότεροι νευροδιαβιβαστές είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η ακετυλχολίνη και το GABA. Αν και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νευροδιαβιβαστές είναι πολύ περισσότεροι, εάν υπάρχει ισορροπία στους ανωτέρω τέσσερις , τότε υπάρχει ισορροπία και σε όλους τους υπόλοιπους. Από τους ανωτέρω τέσσερις νευροδιαβιβαστές, οι σπουδαιότεροι είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Εάν αυτοί οι δυο βρίσκονται σε ισορροπία, συνήθως ισορροπούν και την λειτουργία των άλλων δυο νευροδιαβιβαστών της ακατυλχολίνης και του GABA. Από τι λοιπόν εξαρτάται η ισορροπημένη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών;

Οι κυριότεροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την λειτουργία τους είναι:

  • Η κακή λειτουργία των επινεφριδίων.
  • Η ελλιπής σε πρωτεΐνη (φυτική ή ζωική) διατροφή.
  • Το χρόνιο και ανεξέλεγκτο stress. Τα μη σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Η πτωχή τροφοδότηση του εγκεφάλου σε γλυκόζη.
  • Οι χρόνιες φλεγμονές και κυρίως οι φλεγμονές του εντέρου.
  • Οι διάφορες αλλεργικές τροφές προς το σώμα μας τις οποίες καταναλώνουμε.

Έτσι λοιπόν όταν οι νευροδιαβιβαστές βρίσκονται εκτός ισορροπίας, από τα πρώτα συμπτώματα τα οποία δοκιμάζουν ολόκληρο τον οργανισμό, είναι η κατάθλιψη και η έντονη ανησυχία.

Τα επινεφρίδια μεταξύ των άλλων ορμονών, παράγουν και την κορτιζόλη. Η κορτιζόλη επηρεάζει άμεσα την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, είτε βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (κατά την διάρκεια των στρεσογόνων καταστάσεων), είτε βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (λόγω της κόπωσης των επινεφριδίων). Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης ΄΄κατατρώνε΄΄ το πολύτιμο αμινοξύ τρυπτοφάνη, από το οποίο παράγεται η σεροτονίνη.

Η κορτιζόλη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στον οργανισμό. Συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια της κόπωσης των επινεφριδίων, είναι οι υπογλυκαιμίες, στις οποίες ο εγκέφαλος ΄΄ταΐζεται΄΄ ελάχιστα με την απαραίτητη πρώτη ύλη για ενέργεια, που είναι η γλυκόζη, με συχνά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Επίσης στο άτομο με κόπωση των επινεφριδίων, έχουμε ελλειπή διάσπαση των πρωτεϊνών στο πεπτικό σύστημα (λόγω των μειωμένων επιπέδων του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου), με αποτέλεσμα οι πρώτες ύλες για την σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που είναι τα αμινοξέα, να είναι αρκετά μειωμένες, με εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η ορμόνη κορτιζόλη αποτελεί τον ισχυρότερο αντιφλεγμονώδη παράγοντα του οργανισμού. Μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης κατά την διάρκεια της κόπωσης των επινεφριδίων, έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονών στο σώμα. Όταν οι φλεγμονές αυτές λαμβάνουν χώρα στο έντερο, εμποδίζουν την παραγωγή των πολύτιμων νευροδιαβιβαστών, των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό τους παράγεται στο έντερο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Πρώτο μας μέλημα στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της έντονης ανησυχίας, είναι η βελτίωση της λειτουργίας των επινεφριδίων, μέσα από τα 9 βήματα στρατηγικής τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο ΄΄Σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων (Σύνδρομο έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα΄΄ (3). Όσο περισσότερο παραμένουν τα ΄΄δύσκολα΄΄ συμπτώματα της κατάθλιψης και της έντονης ανησυχίας στο σώμα μας, τόσο επιδεινώνεται περαιτέρω η λειτουργία των επινεφριδίων, αυξάνοντας και τα υπόλοιπα συμπτώματα της κόπωσης των επινεφριδίων, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Πηγές

  • (1) www.depkewelness.com
  • (2) THE ULTRAMIND SOLUTION, MARK HYMAN, M.D.
  • (3) Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι & Πραγματικότητα, του Μυλωνά Παναγιώτη

Pin It on Pinterest