Ένα από τα δυσμενή συμπτώματα τα οποία επιφέρει στον οργανισμό η κόπωση των επινεφριδίων, είναι το φαινόμενο της υπογλυκαιμίας. Η ορμόνη κορτιζόλη η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, μεταξύ των άλλων ρυθμίζει και τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό. Το σύμπτωμα της υπογλυκαιμίας, γίνεται εμφανές στον οργανισμό σαν ολική εξάντληση, με συνοδεία ζάλης και ιλίγγου. Άλλα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι η αυξημένη πείνα, ο έντονος πονοκέφαλος, η έντονη ανησυχία, η κακή μνήμη, η αμνησία και σε πολύ έντονη μορφή υπογλυκαιμίας, το κώμα.

Υπογλυκαιμία απλά σημαίνει πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και αυτό οφείλεται στο σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων και είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ύπαρξης χαμηλών επιπέδων κορτιζόλης και υψηλών επιπέδων ινσουλίνης στον οργανισμό. Η ορμόνη κορτιζόλη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και επιβεβαιώνει την ύπαρξή της, είναι δυσεύρετη στα άτομα με κόπωση των επινεφριδίων. Από την άλλη το πάγκρεας σε περιόδους stress, εκκρίνει αυξημένες ποσότητες ινσουλίνης, για να ΄΄σπρώξει΄΄ την γλυκόζη στα κύτταρα για την αυξημένη παραγωγή ενέργειας. Αυτή η ανισορροπία μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της κορτιζόλης αφ’ ενός και αφ’ ετέρου των αυξημένων επιπέδων της ινσουλίνης, δημιουργεί χαμηλά επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του φαινομένου της υπογλυκαιμίας.

Η κορτιζόλη

Η κορτιζόλη ως γνωστόν, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς για περαιτέρω αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, σε περιόδους στρεσογόνων καταστάσεων, για την προστασία όλων των βασικών οργάνων του οργανισμού. Με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, πράγμα πολύ κοινό στα άτομα με κόπωση των επινεφριδίων, το συκώτι αδυνατεί να μετατρέψει το γλυκογόνο, το οποίο αποτελεί μια μορφή αποθηκευμένου σακχάρου στο αίμα σε γλυκόζη, για άμεση κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού, λόγω των στρεσογόνων καταστάσεων. Επίσης λόγω μειωμένων επιπέδων κορτιζόλης, δεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση στο συκώτι της περαιτέρω αύξησης των επιπέδων γλυκόζης, από την μετατροπή λιπών, πρωτεϊνών , μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκονεογένηση (gluconeogenisis). Τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε γλυκόζη (ενέργεια), τις έχει ο εγκέφαλος κατά την διάρκεια του stress. Έτσι τα περισσότερα συμπτώματα της κόπωσης των επινεφριδίων και της υπογλυκαιμίας, οφείλονται στην ανεπάρκεια τροφοδότησης του εγκεφάλου, με ποσότητες γλυκόζης .

Το φαινόμενο της υπογλυκαιμίας σοκάρει περαιτέρω τον οργανισμό και τα ήδη εξαντλημένα επινεφρίδια. Είναι ένα πολύ έντονα στρεσογόνο φαινόμενο για τον οργανισμό και καλό είναι να προλαμβάνεται. Άλλο ένα σύμπτωμα της υπογλυκαιμίας, είναι και η αύξηση του σωματικού βάρους κυρίως στην κοιλιακή χώρα, λόγω των αυξημένων επιπέδων της ορμόνης ινσουλίνης στο αίμα.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτό τα δύσκολο φαινόμενο της υπογλυκαιμίας; Μόνο με την πρόληψη. Έτσι πρέπει να τηρούμε το πρωτόκολλο της διατροφής για την επαναφορά της ορθής λειτουργίας των επινεφριδίων (1), με συχνά γεύματα ανά 2-3 ώρες, για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων γλυκόζης (ενέργειας) στον οργανισμό. Εάν υπάρξει πνευματική ή αθλητική δραστηριότητα, μπορεί αυτό το χρονικό διάστημα να είναι ακόμη πιο μικρό. Δεν παραλείπουμε ποτέ κάποιο γεύμα. Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της κόπωσης των επινεφριδίων, τόσο πιο συχνά πρέπει να είναι και τα γεύματα-σνακ. Όσο βελτιώνεται η λειτουργία των επινεφριδίων και υποχωρούν τα συμπτώματα, τόσο αραιώνουμε και την μεταξύ των γευμάτων περίοδο. Θυμόμαστε πάντα ότι το σώμα μας απαιτεί σταθερές ποσότητες γλυκόζης (ενέργειας) καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ώστε να εκτελεί και να διατηρεί όλες τις λειτουργίες του σε ισορροπία (φαινόμενο ομοιόστασης).

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Πηγές

  • (1) Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα , του Μυλωνά Παναγιώτη
  • (2) Adrenal Fatigue The 21st Century Stress Syndrome, του James L. Wilson, N.D., D.C., Ph.D.
  • (3) www.drlam.com

Pin It on Pinterest