Μια από τις σπουδαιότερες ορμόνες του οργανισμού είναι η κορτιζόλη. Η κορτιζόλη επηρεάζει σχεδόν κάθε ιστό και κάθε όργανο του σώματος. Η κορτιζόλη , η οποία ανακαλύφθηκε από τον Hans Selye to 1907, εκκρίνεται από τα δυο επινεφρίδια. Συγκεκριμένα από το εξωτερικό τμήμα των επινεφριδίων, το οποίο καλείται κόρτεξ (cortex).

Είναι η ορμόνη της ζωής. Ονομάζεται και αντι-stress ορμόνη.

Ελέγχει τον ημερήσιο ρυθμό μας. Ενεργοποιεί το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες-προκλήσεις της ημέρας. Διατηρεί το σάκχαρο του αίματος σε ικανά επίπεδα κατά την διάρκεια του ύπνου μας, όπου το σώμα μας απαιτεί ενέργεια για να επιδιορθώσει τις φθορές του και να ανανεωθεί. Η ημερήσια έκκριση της κορτιζόλης, ακολουθεί έναν κιρκάδιο ρυθμό και η ποσότητα της κορτιζόλης η οποία εκκρίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας διαφοροποιείται. Έτσι μειώνεται αρκετά μετά τα μεσάνυκτα και μέχρι περίπου στις 4:00 π.μ., αυξάνεται κατόπιν σταδιακά και κορυφώνεται στις 8:00 π.μ. περίπου (για το πρωινό ξύπνημα και τις ημερήσιες ανάγκες) και κατόπιν διαρκώς μειώνεται έως τα μεσάνυκτα. Η κορτιζόλη είναι η βασική ορμόνη η οποία ενεργοποιεί τον υποθάλαμο, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου , δημιουργώντας έναν συνεχή βρόγχο (loop) τροφοδότησης συνεχών πληροφοριών μεταξύ αυτού και των επινεφριδίων, ισορροπώντας ολόκληρο τον οργανισμό.

Η κορτιζόλη ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ενέργεια στα κύτταρα του σώματος. Σε περιόδους stress, οι απαιτήσεις του οργανισμού σε γλυκόζη για παραγωγή ενέργειας αυξάνονται. Έτσι η κορτιζόλη αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ώστε για όσο διαρκέσει η στρεσογόνα κατάσταση, να προστατέψει τα όργανα και τις λειτουργίες του οργανισμού. Η κορτιζόλη είναι η κατεξοχήν αντιφλεγμονώδης ορμόνη του σώματος, προστατεύοντας το από κάθε είδους φλεγμονές εξωτερικές και εσωτερικές. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενάντια σε λοιμώξεις, μολύνσεις, ιούς καθώς και τον μηχανισμό για την επούλωση των πληγών. Είναι υπεύθυνη για την ομαλή ροή του αίματος σ’ ολόκληρο το σώμα. Προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από την ινσουλίνη, λόγω περίσσειας ποσότητας γλυκόζης στο αίμα, δημιουργώντας αντίσταση στην ινσουλίνη στις μεμβράνες των κυττάρων, εμποδίζοντας μεγάλες ποσότητες γλυκόζης να εισέλθουν στα κύτταρα.

Η κορτιζόλη εξασφαλίζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος και προστατεύει τα κύτταρα από τυχόν αφυδάτωση. Βοηθάει στην σύσφιξη ή χαλάρωση των αρτηριών, ρυθμίζοντας και ομαλοποιώντας την πίεση του αίματος. Βοηθάει στο να ρυθμίζει την ποσότητα του νατρίου και του καλίου στα κύτταρα της καρδιάς, ρυθμίζοντας την δύναμη σύσφιξης του καρδιακού μυ.

Η κορτιζόλη επηρεάζει την συμπεριφορά, την διάθεση, την αντίληψη, την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν όταν έχουμε μια ομαλή λειτουργία των επινεφριδίων και η εκκρινόμενη κορτιζόλη ακολουθεί το φυσιολογικό κιρκάδιο ρυθμό έκκρισης. Το όλον λειτουργικό σύστημα επινεφρίδια-έκκριση κορτιζόλης, είναι σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται σε αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού για την προστασία του, για μικρά χρονικά διαστήματα και όχι να βρίσκεται συνεχώς σε υπερλειτουργία, πράγμα που σημαίνει αυξημένα κατά πολύ επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, αρχή δεκάδων προβλημάτων αυτού.

Στην περίπτωση της κόπωσης των επινεφριδίων, η κορτιζόλη βρίσκεται εκτός ισορροπίας, αδυνατώντας να υποστηρίξει τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος, απορυθμίζοντας όλες τις ανωτέρω λειτουργίες τις οποίες αναφέραμε, δημιουργώντας έναν όλεθρο στον οργανισμό μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το καθημερινό stress,η κακή διατροφή, οι περιβαλλοντικές τοξίνες, οι αυξημένες ευθύνες της εργασίας, οι οικονομικές δυσκολίες, ο μη ποιοτικός ύπνος, η αφυδάτωση του οργανισμού, οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και καφεΐνης, ο φόβος, οι ανησυχίες, οι διάφορες αλλεργίες, η έλλειψη άσκησης, οι αρνητικές σκέψεις οι οποίες μας κατακλύζουν, η άσχημη ψυχολογική κατάσταση, τείνουν να αποτελέσουν το ΄΄νορμάλ΄΄ στην καθημερινότητά μας, ΄΄πλημμυρίζοντας΄΄ με κορτιζόλη τον οργανισμό μας, αναγκάζοντας στην συνέχεια σε εξάντληση τα επινεφρίδια μας, οδηγώντας κατευθείαν στο σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων.

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Πηγές

  • (1) www.adrenalfatigue.org
  • (2) www.drlam.com
  • (3) Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα, του Μυλωνά Παναγιώτη

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) στην ιστοσελίδα  www.yourhealthinyourhands.gr  και θα σας έρχονται όλα τα καινούργια άρθρα στο email σας, μόλις δημοσιεύονται

 

 

Pin It on Pinterest