του Μυλωνά Παναγιώτη

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού συστήματος και μαζί με τα επινεφρίδια, αποτελούν τους κύριους αδένες υπεύθυνους για τον μεταβολισμό του σώματος. Η οποιαδήποτε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, επιφέρει συμπτώματα σε ολόκληρη την λειτουργία του σώματος, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία του οργανισμού. Οι ορμόνες τις οποίες παράγει, μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν όλα τα λειτουργικά όργανα και κύτταρα του σώματος και η εκτός ισορροπίας παραγωγή τους, συντελεί στην πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Οι κύριες ορμόνες τις οποίες παράγει ο θυρεοειδής είναι μεταξύ άλλων η θυροξίνη (Τ4) με τέσσερα μόρια ιωδίου και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3), με τρία μόρια ιωδίου. Η Τ4 λέγεται και μη ενεργός ορμόνη, ενώ η Τ3 λέγεται και ενεργός ορμόνη και είναι αυτή η οποία θα ταξιδέψει σε κάθε κύτταρο του σώματος, για να επιτελέσει τις λειτουργίες της. Οι Τ4 και Τ3 ορμόνες παράγονται με την ύπαρξη του ιωδίου του οργανισμού και με το αμινοξύ τυροσίνη. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν την λειτουργία του μεταβολισμού, την καρδιαγγειακή λειτουργία, την πεπτική λειτουργία, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των οστών. Όταν ο θυρεοειδής αδένας αδυνατεί να παράξει τις αναγκαίες-απαραίτητες ποσότητες των θυρεοειδών ορμονών, εμφανίζονται τα συμπτώματα του υποθυρεοεοδισμού.  Μερικά από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η κόπωση, η έλλειψη ενέργειας, η κατάθλιψη, η ξηροδερμία, η απώλεια μαλλιών, η περίεργη αύξηση του σωματικού βάρους, η έντονη αίσθηση του κρύου, τα κρύα πόδια, η εμφάνιση υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.

Οι βασικές αιτίες εμφάνισης του υποθυρεοειδισμού είναι : i) η μακροχρόνια έλλειψη των απαραιτήτων στοιχείων στον οργανισμό, για την σύνθεση-μεταβολισμό των θυρεοειδών ορμονών. Τέτοια στοιχεία είναι το ιώδιο, το σελήνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος. ii) Η έκθεση σε ακτινοβολία, η επαφή-χρήση χημικών ουσιών όπως είναι τα διάφορα είδη καθαριότητας, τα αποσμητικά, οι κολόνιες, τα αντιιδρωτικά, οι βαφές, οι διάφορες κρέμες. Η επαφή με βαρέα μέταλλα όπως είναι ο υδράργυρος, το αλουμίνιο, ο μόλυβδος.  Φάρμακα τα οποία ΄΄πιέζουν΄΄ την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα  iii) Η υπερέκθεση στα αλογόνα στοιχεία όπως είναι το βρώμιο, το χλώριο, το φθόριο, τα οποία έχουν παρόμοια χημική σύνθεση με το ιώδιο, λειτουργούν ως ανταγωνιστές του ιωδίου, ξεγελούν τον οργανισμό και  απορροφούνται εύκολα από τους υποδοχείς του ιωδίου των κυττάρων, τους οποίους και αχρηστεύουν. iv) Η κόπωση των επινεφριδίων.

Tip: Το 80% περίπου των ατόμων στα οποία υπάρχει δυσλειτουργία των επινεφριδίων (κόπωση ή  ανεπάρκεια ), παρουσιάζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (δευτερογενής υποθυρεοειδισμός).

Tip: Το 50% περίπου των ατόμων τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (πρωτογενής υποθυρεοειδισμός), εμφανίζουν ταυτόχρονα επινεφρίδια τα οποία υπολειτουργούν (κόπωση των επινεφριδίων).

Tip: Για να λειτουργεί ομαλά ο θυρεοειδής αδένας, απαιτεί την ύπαρξη ιδανικών επιπέδων της ορμόνης κορτιζόλης, επομένως την ομαλή λειτουργία των επινεφριδίων.

Το stress όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό (fight or flight response), αυξάνοντας τα επίπεδα του μεταβολισμού για να πετύχει αυξημένη παραγωγή ενέργειας, με σκοπό την αντιμετώπιση της στρεσογόνου καταστάσεως και την  προστασία των οργάνων του σώματος. Έτσι όσο διαρκεί αυτή η αντίδραση του οργανισμού, ο δεύτερος αδένας του μεταβολισμού του σώματος ο θυρεοειδής, υπολειτουργεί.

Tip: Έχουμε στο νου μας πάντα : χρόνιο stress = υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό = εμφάνιση συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού.

Έτσι το άτομο στο οποίο έχει διαγνωστεί υποθυρεοειδισμός, καλόν είναι να υποψιαστεί σαν αιτία και την πιθανή δυσλειτουργία των επινεφριδίων. Ειδικά αν η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δεν ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή, τότε πρέπει να δει σοβαρά το άτομο σαν την πιο πιθανή αιτία του υποθυρεοειδισμού, την κόπωση των επινεφριδίων. Όταν στο άτομο εμφανίζονται ταυτόχρονα τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και της κόπωσης των επινεφριδίων, πρέπει να ξεκινάει πάντα πρώτα από την επαναφορά των επινεφριδίων σε φυσιολογική λειτουργία, διότι αυτό βοηθάει στην ορθή λειτουργία του θυρεοειδούς και ταυτόχρονα να υποστηρίξει φυσικά την λειτουργία του θυρεοειδούς, με κατάλληλη διατροφή, βιταμίνες και μέταλλα.

Τροφές οι οποίες δυσχεραίνουν-ζορίζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι τα προϊόντα σόγιας, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Τροφές οι οποίες ενισχύουν την λειτουργία του θυρεοειδούς είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, το βούτυρο (λάδι) καρύδας, τα καρύδια Βραζιλίας, τα αυγά (βιολογικά), τα κρεμμύδια, το σπανάκι, ο κολοκυθόσπορος, οι χυμοί λαχανικών, το γιαούρτι (πρόβειο ή κατσικίσιο). Γενικά όλες οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ιώδιο, σε σελήνιο, σε σίδηρο, σε ψευδάργυρο, βοηθάνε την λειτουργία του θυρεοειδούς.

Tip: Αυξάνουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, με επιθυμητά τα 60 ng/ml και πάνω.

Tip: Αυξάνουμε τα επίπεδα της φεριτίνης (αποθήκες σιδήρου) στον οργανισμό, με ιδανικά τα 70-90 ng/ml. Η έλλειψη σιδήρου μειώνει την μετατροπή της μη ενεργούς ορμόνης Τ4 στην ενεργή ορμόνη Τ3 και παράγει υψηλά επίπεδα της αντίστροφης Τ3 (RT3).

Tip: Τα τρία βασικά κριτήρια – ελέγχου της βέλτιστης λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι : i) η απογευματινή θερμοκρασία του σώματος σταθερή και όσο το δυνατόν κοντά στους 37ο Κελσίου. ii) Η εργαστηριακή μέτρηση της ελεύθερης Τ3 (free T3), σχεδόν στο μέγιστο των εργαστηριακών στάνταρ iii) Η απουσία συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού.

 

Πηγές

1/ Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων ( Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας)- Μύθοι και Πραγματικότητα       του Μυλωνά Παναγιώτη

2/ Stop The Thyroid Madness   –  Janie A. Bowthorpe, M.Ed.

3/ www.yourhealthinyourhands.gr

4/ www.drlam.com

 

*Ολες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

Pin It on Pinterest