του Μυλωνά Παναγιώτη

Πρώτο στάδιο πρόληψης – εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2

Εάν οι προληπτικές εξετάσεις του σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης του αίματος είναι ανεβασμένες ή αν τα επίπεδα της ινσουλίνης (νηστικός) είναι πάνω από 5 uIU/mL ή αν έχουμε συμπτώματα αυξημένης δίψας, πείνας, συχνουρίας, αύξηση βάρους κυρίως στην κοιλιακή χώρα, κόπωση, συχνές λοιμώξεις, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή στα πόδια, είναι καιρός να πάρουμε τα μέτρα μας.

  1. Μειώνουμε ή διακόπτουμε κάθε είδους επαφή με την ζάχαρη, την ρίζα δημιουργίας επικίνδυνων φλεγμονών σε ολόκληρο το σώμα είτε είναι φανερή ή κρυφή στις ετικέτες των προϊόντων
  2. Μειώνουμε την προσλαμβανόμενη φρουκτόζη, η οποία απαιτεί ξεχωριστή διαδικασία διάσπασης στο συκώτι. Ακόμα πιο επικίνδυνο για τον οργανισμό είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Corn Syrup ή HFCS), το οποίο περιέχεται σε αρκετά επεξεργασμένα προϊόντα. Διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων και όπου υπάρχει η ένδειξη HFCS, τα αφήνουμε στο ράφι.
  3. Αποφεύγουμε όλα τα αναψυκτικά τύπου σόδας ή κόλας ή τα ποτά τα οποία περιέχουν γλυκαντικές ουσίες ή ζάχαρη. Σύμφωνα με έρευνα η οποία περιελάμβανε μια μετα-ανάλυση μελετών με δεδομένα από 310.819 συμμετέχοντες, έδειξε ότι τα άτομα τα οποία έπιναν ημερήσια 1-2 από τα ανωτέρω αναψυκτικά-ποτά, είχαν 26% αυξανόμενες πιθανότητες για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με τα άτομα τα οποία έπιναν 1 ή κανένα από τα ανωτέρω ποτά στον μήνα (4).
  4. Αποφεύγουμε όλα τα λευκά-άδεια προϊόντα όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά αρτοποιήματα, άσπρα μακαρόνια, ρύζι, τα οποία έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ανεβάζουν στα ύψη το σάκχαρο και την έκκριση της ινσουλίνης στο αίμα. Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα γλυκά-γλυκίσματα, τις πατάτες
  5.  Περιορίζουμε-εξαλείφουμε από την διατροφή μας τα επεξεργασμένα προϊόντα και όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν τρανς-λιπαρά οξέα.  
  6. Η οποιαδήποτε μορφή άσκησης-γυμναστικής ή το απλό με ρυθμό περπάτημα, αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και την αντίσταση στην λεπτίνη. Φροντίζουμε να το συμπεριλαμβάνουμε στον τρόπο ζωής μας με κάθε τρόπο.  
  7. Με την προληπτική εξέταση του σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης, περιλαμβάνουμε και την εξέταση των επιπέδων της ινσουλίνης (νηστικός), η οποία πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 2 και 4 uIU/mL.
  8. Περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων. Ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, έχει σχέση με 42% αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και 19% αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (5).
  9. Μειώνουμε δραστικά όλους τους υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και προσαρμόζουμε την διατροφή μας εμπλουτίζοντας με πρωτεΐνες –κυρίως από το φυτικό βασίλειο- και καλά λιπαρά. Οι πρωτεΐνες δεν επιφέρουν απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος, ενώ τα καλά λιπαρά έχουν πολύ μικρή επίπτωση στα επίπεδα του σακχάρου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την έκκριση της ινσουλίνης στο ρελαντί. Επιπλέον οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά, εξασφαλίζουν λόγω της αργής τους καύσης ενέργεια, για περισσότερο χρονικό διάστημα.  
  10. Όταν βλέπουμε ετικέτες τροφίμων με την ένδειξη΄΄ light΄΄, ΄΄low-fat΄΄ (χαμηλά λιπαρά) ή ΄΄fat-free΄΄ (χωρίς λιπαρά), απλά τα αφήνουμε στο ράφι.

 Δεύτερο επίπεδο άμυνας και ενίσχυσης του οργανισμού, για την αποφυγή-εξάλειψη της εμφάνισης της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη τύπου 2

1.Ενισχύουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D του οργανισμού, με την βοήθεια του ήλιου ή και συμπληρωμάτων, ώστε αυτά να πλησιάσουν το ιδανικό 60 ng/ml. Έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη D, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προληπτική προστασία κατά της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 (6), (7) . Άλλη έρευνα η οποία περιελάμβανε μετα-ανάλυση από 6.130 αναφορές και 28 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 99.745 άτομα, έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στα μέσης ηλικίας και στα ηλικιωμένα άτομα, είχαν σχέση με μια σημαντική μείωση στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη τύπου 2 και στο μεταβολικό σύνδρομο (metabolic syndrome) (8).

2. Ενισχύουμε με διατροφή ή και με συμπληρώματα, τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό μας. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο τόσο στην παραγωγή όσο και στην λειτουργία της ορμόνης ινσουλίνης.

Tip: Υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στο μαγνήσιο και στην δραστηριότητα της ορμόνης ινσουλίνης. Το μαγνήσιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης. Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό, προάγει το φαινόμενο της αντίστασης στην ινσουλίνη (9), (10).

Tip: Το μαγνήσιο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη (11).

Tip: Έρευνες έδειξαν ότι τα χαμηλά προσλαμβανόμενα ποσοστά μαγνησίου μέσω της διατροφής, έχουν σχέση με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 (12), (13).

Tip: Η πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου σύμφωνα με έρευνες, βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος (14), (15).

Tip: Η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό, έχει σχέση με την αύξηση των κυτταρικών επιπέδων του ασβεστίου, η οποία οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Tip: Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, χάνουν μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου, λόγω της συχνουρίας, εξ αιτίας των υψηλών επιπέδων σακχάρου του αίματος και ως εκ τούτου απαιτείται η αποκατάσταση-ενίσχυση των επιπέδων μαγνησίου, σε σταθερή βάση.  

3.Ενισχύουμε την αντιφλεγμονώδη άμυνα του οργανισμού με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια), τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και προλαμβάνουν την εμφάνιση του διαβήτη.  

4.Αποκαθιστούμε την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, με την βοήθεια τροφίμων τα οποία περιέχουν προβιοτικά όπως το κεφίρ, το τουρσί, το γιαούρτι και με την βοήθεια ποιοτικών συμπληρωμάτων προβιοτικών. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.  

5.Αυξάνουμε τις ποσότητες της προσλαμβανόμενης βιταμίνης C μέσω τροφίμων και συμπληρωμάτων. Τα μόρια της γλυκόζης (σακχάρου), ομοιάζουν με τα μόρια της βιταμίνης C. Η γλυκόζη και η βιταμίνη C, χρησιμοποιούν τους ίδιους υποδοχείς στις μεμβράνες των κυττάρων, για την εισαγωγή τους στα κύτταρα. Τα χρόνια ανεβασμένα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, χαρακτηριστικό σύμπτωμα των διαβητικών, δρουν ανταγωνιστικά με την βιταμίνη C, εμποδίζοντας αυτή να εισέλθει στα κύτταρα, ενεργοποιώντας τις πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων στην παραγωγή και διατήρηση του κολλαγόνου των αρτηριών και προβλημάτων στο καρδιαγγειακό σύστημα.  

6.Βάζουμε στην διατροφή μας τα συμπληρώματα των ιχνοστοιχείων μετάλλων (trace minerals), τα οποία βοηθάνε στην ορθότερη διαχείριση της ινσουλίνης (17).  

7. Μειώνουμε, ελέγχουμε, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το stress και τις στρεσογόνες καταστάσεις. Το χρόνιο stress, προκαλεί χρόνια ανεβασμένα επίπεδα της αντι-stress ορμόνης κορτιζόλης, η οποία με την σειρά της επηρεάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης, ενισχύοντας την εμφάνιση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

8.Έρευνα έδειξε τα οφέλη του χρωμίου (chromium), σχετικά με την βελτίωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη (16)      

9. Η κανέλα, το ιώδιο, το άλφα-λιποϊκό οξύ (AlphaLipoicAcid ή ALA), το μηλόξυδο, βοηθάνε στην ορθότερη διαχείριση της ινσουλίνης.  

10.Περπατάμε – περπατάμε – περπατάμε .

                                                                            Your  Health  In  Your  Hands**

 

 *Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

References

1/ www.bmj.com/contact/343/bmj.d4169 , 2/ www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMOA072761 , 3/ www.drroselade.com/#axzz4kHRNZ5iy , 4/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Diabetes+care%5BJour%5D+AND+2010%5Bpdat%5D+AND+Malik+V%5Bauthor%5D&cmd=detailssearch , 5/ www.circ.ahajournals.org/content/121/21/2271.full , 6/ www.care.diabetes.journals.org/content/34/6/1284.full , 7/ www.care.diabetesjournals.org/content/early/2014/12/17/dc14-0180 , 8/ www.maturitas.org/article/S0378-S122(09)00468-X/abstract , 9/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8505087 , 10/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2253826 , 11/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7782801 , 12/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10527292 , 13/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693979 , 14/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12663588 , 15/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15223977 , 16/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9356027 , 17/ https://www.traceminerals.com , 18/ www.drsircus.com , 19/ www.drmercola.com   

 

Pin It on Pinterest