του  Μυλωνά Παναγιώτη

Το τεύχος του Oncotarget του Αυγούστου του 2018, δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο: ΄΄τα εγγενή σφάλματα του μεταβολισμού είναι παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, την κλινική ανταπόκριση και την επιβίωση: (μια μελέτη για την ανθρώπινη βιοχημική ατομικότητα), από μια ομάδα 35 ερευνητών από 17 ιδρύματα σε όλες τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ευρώπη . Υπήρχαν περισσότεροι από 1.200 ασθενείς. Η ουσία της μελέτης; Ο καρκίνος συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν και χρησιμοποιούν ενέργεια διαφορετικά από τα φυσιολογικά κύτταρα. Η ομάδα αυτή, η οποία διενεργεί εδώ και  δεκαετίες γονιδιωματική έρευνα, καθόρισε ότι ο καρκίνος δεν είναι μια ασθένεια που βασίζεται σε γενετικές μεταλλάξεις, όπως σχεδόν γενικά έχει ειπωθεί σχεδόν από όλους, αλλά είναι μια μεταβολική διαταραχή ακριβώς όπως ο διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή. Ο επικεφαλής συγγραφέας, ογκολόγος, αιματολόγος, ειδικός στην εσωτερική ιατρική (internal medicine) και καθηγητής Φαρμακολογίας στο Cal State Irvine, ο Dr. Robert Nagourney, το έθεσε ως εξής: ΄΄ αυτό υποδηλώνει ότι ο καρκίνος δεν είναι γενετική ασθένεια η οποία προκύπτει αποκλειστικά από μεταλλάξεις, όπως έχουμε διδάξει όλοι, αλλά μια μεταβολική κατάσταση, η οποία αναπτύσσεται κάτω από το άγχος της κυτταρικής στέρησης θρεπτικών ουσιών. Τα κύτταρα τα οποία δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ενέργεια λόγω της έλλειψης οξυγόνου, σακχάρων ή πρωτεϊνών, κοινών σε πολλούς καρκίνους, χρησιμοποιούν αλλοιωμένες μεταβολικές οδούς για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Δυστυχώς, η επιτυχία αυτών των καρκινικών κυττάρων είναι εις βάρος του ασθενούς΄΄(1), (2). Επιτυγχάνοντας ένα ποσοστό ακριβείας ανίχνευσης καρκίνου σε ποσοστό άνω του 95% των περιπτώσεων, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ελέγχους τόσο σε υγιή άτομα, όσο και σε ασθενείς με διάφορα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού,  μέσω μιας σειράς εξετάσεων αίματος, όπου τα επίπεδα του αίματος σε πάνω από 200 χημικά, τα σάκχαρα , αμινοξέα, πρωτεΐνες και λίπη, μετρήθηκαν μέσω φασματομετρίας μάζας. Όταν οι συγκριτικοί έλεγχοι συγκρίθηκαν με ασθενείς με καρκίνο, υπήρξαν εντυπωσιακές διαφορές που σαφώς περιγράφουν εκείνα τα άτομα με καρκίνο, από αυτά χωρίς καρκίνο. “Οι μεταβολικές μεταβολές οι οποίες εντοπίστηκαν, είναι συνεπείς με τα εγγενή σφάλματα του μεταβολισμού και ορίζουν μια συνέχεια από τους φυσιολογικούς ελέγχους σε αυξημένο κίνδυνο για επεμβατικό καρκίνο του μαστού΄΄.

Tip: Πρώτος ο Dr. Otto Warburg (βραβείο Νόμπελ 1931), σχεδόν 9 δεκαετίες πριν, μιλούσε για τον καρκίνο ως μεταβολική νόσος – μια ασθένεια που επιβιώνει, ευδοκιμεί και εξαπλώνεται με τη ζύμωση της ζάχαρη (γλυκόζης).

Αναγνωρίζουμε τώρα ότι οι ανθρώπινοι καρκίνοι εξελίσσονται σε ένα περιβάλλον μεταβολικού στρες . Ταχέως πολλαπλασιαζόμενα καρκινικά κύτταρα τα οποία στερούνται επαρκούς οξυγόνου, θρεπτικών ουσιών, ορμονών και αυξητικών παραγόντων, ρυθμίζουν ανοδικά τις οδούς που αντιμετωπίζουν αυτές τις ανεπάρκειες, για να ξεπεράσουν την υποξία (hypoxia) δηλαδή την στέρηση οξυγόνου, την αγγειακή ανεπάρκεια, τη στέρηση του αυξητικού παράγοντα και την απώλεια ορμονικής υποστήριξης ώστε να ενισχυθεί η επιβίωση και ο πολλαπλασιασμός.

                                                                        Your  Health  In  Your  Hands **

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

References

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30167086 , 2/ http://www.doctorschierling.com/blog/category/cancer

Pin It on Pinterest