του Μυλωνά Παναγιώτη
Για να αντιληφθούμε το επίπονο φαινόμενο της οστεοπόρωσης, θα ρίξουμε πρώτα μια ματιά στον μηχανισμό ανάπλασης και καταστροφής των ιστών των οστών. Τα οστά αποτελούν έναν δυναμικό, ζωντανό ιστό, ο οποίος υποβάλλεται σε συνεχείς αλλαγές. Δηλαδή τα οστά υπόκεινται σε μια συνεχή κατασκευή και αναδιαμόρφωση. Με την πάροδο της ηλικίας λόγω της ελλιπούς-κακής διατροφής, της έλλειψης άσκησης, των ορμονικών διαταραχών, τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους και την δύναμή τους, γίνονται αδύνατα, εύθραυστα και με πόρους. Υπό κανονικές συνθήκες τα παλιά, εύθραυστα, αδύνατα τμήματα των οστών, υπόκεινται σε καταστροφή από το σώμα, με την βοήθεια των κυττάρων που λέγονται οστεοκλάστες (osteoclasts). Ταυτόχρονα μια άλλη ομάδα ειδικών κυττάρων οι οποίοι λέγονται και κτίστες των οστών, οι οστεοβλάστες (osteoblasts), αναλαμβάνουν το κτίσιμο των νέων οστών. Ο ρυθμός με τον οποίο καταστρέφονται τα παλιά και φθαρμένα οστά και ταυτόχρονα κτίζονται τα καινούργια, προσδιορίζει στο άτομο την πυκνότητα των οστών. Ο ιστός των οστών, είναι ένας ορυκτοποιημένος συνδετικός ιστός. Τα οστά είναι φτιαγμένα από τον ίδιο ιστό, κολλαγόνο, όπως οι τένοντες και οι σύνδεσμοι οι οποίοι τα περιβάλλουν και τα στηρίζουν. Η ορυκτοποίηση των οστών προέρχεται κυρίως από το ασβέστιο, το μαγνήσιο, τα οποία ενώνονται χημικά με το κολλαγόνο. Αυτός ο συνδυασμός κάνει τα οστά πιο σκληρά και πιο δυνατά από τον χόνδρο των αρθρώσεων. Το κολλαγόνο σχηματίζεται στο σώμα μας, από μια ομάδα αμινοξέων και αποτελεί τον κύριο τύπο των συνδετικών ιστών στο σώμα. Σχηματίζει μεταξύ άλλων τους τένοντες, τους συνδέσμους, τους χόνδρους των αρθρώσεων, τους δίσκους, τα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την λειτουργία των αρθρώσεων.
Αυτά τα λίγα εισαγωγικά, για να κατανοήσουμε πως το χρόνιο stress επηρεάζει τον μηχανισμό ανάπλασης των οστών. Όπως έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα www.yourhealthinyourhands.gr/blog , το stress αυξάνει τα επίπεδα της εκκρινόμενης από τα επινεφρίδια ορμόνης κορτιζόλης. Η ισχυρή αντι-stress ορμόνη κορτιζόλη, προστατεύει όλα τα όργανα και τις λειτουργίες του οργανισμού σε περιόδους στρεσογόνων καταστάσεων, για μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, μετατρέποντας αποθηκευμένα αμινοξέα και λιπαρά οξέα του σώματος μέσω της διαδικασίας της γλυκονεογέννησης (gluconeogenesis) σε γλυκόζη, για αύξηση της παραγόμενης από τον οργανισμό ενέργειας. Σε περιόδους παρατεταμένου-χρόνιου stress, τα αυξημένα επίπεδα της παραγόμενης κορτιζόλης, αυξάνουν την αποσύνθεση του κολλαγόνου του σώματος, ενώ μειώνεται και ο ρυθμός αποκατάστασής του. Αυτό το γεγονός εκτός των άλλων, έχει άμεσα αποτελέσματα στην σύνθεση-ανάπλαση των οστών, μιας και όπως αναφέραμε το κολλαγόνο αποτελεί σημαντική πρώτη ύλη για την ανάπλαση τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, εμποδίζουν την λειτουργία των οστεοβλαστών (οι κτίστες των οστών) και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτό μειώνει δραματικά το κτίσιμο των νέων οστών και οδηγεί στην μείωση της πυκνότητας των.
Ένα από τα βασικά συστατικά για τον σχηματισμό-ανάπλαση των νέων οστών όπως αναφέραμε, είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο, όπως και τα υπόλοιπα μέταλλα για να απορροφηθούν πλήρως από τον οργανισμό, απαιτούν ένα εξαιρετικά όξινο περιβάλλον του στομάχου. Οποιαδήποτε μείωση των στομαχικών οξέων, γνωστή και ως υποχλωρυδρία, οδηγεί στην μείωση της απορροφητικότητας του ασβεστίου, του μαγνησίου και των υπολοίπων μετάλλων, οδηγώντας έμμεσα στο φαινόμενο της οστεοπόρωσης και της έλλειψης των τόσο απαραίτητων μετάλλων από τον οργανισμό. Στα άτομα με την κόπωση των επινεφριδίων, ένα από τα συχνά συμπτώματα της είναι και η μείωση των επιπέδων του υδροχλωρικού οξέος (HCL) του στομάχου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη-ατελή διάσπαση των πρωτεϊνών , από τις οποίες προέρχονται τα αμινοξέα και την μη πλήρη απορρόφηση του ασβεστίου, μαγνησίου και των υπόλοιπων μετάλλων, απαραίτητων για την σύνθεση-ανάπλαση των νέων οστών. Επιπλέον ελλιπής απορρόφηση του ασβεστίου, μαγνησίου και των υπολοίπων μετάλλων, δυσκολεύουν το σώμα να πετύχει την σωστή αλκαλικότητα του.
Το χρόνιο stress είναι η αιτία της έλλειψης μαγνησίου στον οργανισμό, διότι όπως έχουμε αναφέρει το stress εκμηδενίζει όλα τα αποθέματα του μαγνησίου στο σώμα. Το μαγνήσιο ρυθμίζει και ομαλοποιεί την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. Με απλά λόγια οδηγεί-κρατάει το ασβέστιο στα οστά και στα δόντια, όπου είναι και η θέση του. Η έλλειψη λοιπόν του μαγνησίου προκαλεί προβλήματα στην σωστή διαχείριση του ασβεστίου, οδηγώντας μακροπρόθεσμα στο φαινόμενο της οστεοπόρωσης.
Άλλο ένα από τα συμπτώματα της κόπωσης των επινεφριδίων, είναι και η πτώση των επιπέδων της παραγόμενης ορμόνης προγεστερόνης. Χωρίς ικανοποιητικά τα επίπεδα της προγεστερόνης, παρατηρείται μείωση στον σχηματισμό-ανάπλαση νέων οστών. Τέλος η διαδικασία της αποδόμησης-καταστροφής των παλιών, φθαρμένων, με πόρους τμημάτων των οστών με την βοήθεια των οστεοκλαστών και η ανάπλαση, ο σχηματισμός των νέων οστών με την βοήθεια των οστεοβλαστών, απαιτεί την μέγιστη δυνατή παραγόμενη ενέργεια από τον οργανισμό. Αυτή επιτυγχάνεται μόνον όταν έχουμε φυσιολογική λειτουργία επινεφριδίων και έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης στα βέλτιστα επίπεδά της. Περισσότερα για την λειτουργία των επινεφριδίων, την ορμόνη κορτιζόλη και την παραγωγή στον οργανισμό ενέργειας, στο βιβλίο μου ΄΄Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα΄΄.
Πηγές
- Wikipedia
- naturalnews.com
- drlam.com
- doctorschierling.com
- cortisolconection.com
- yourhealthinyourhands.gr
- drsircus.com
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) στην ιστοσελίδα www.yourhealthinyourhands.gr και θα σας έρχονται όλα τα καινούργια άρθρα στο e–mail σας, μόλις δημοσιεύονται
* Ολες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του.
To βιβλιο ειναι πολύ καλο, ο συγγραφέας έκανε ένα πραγματικό δώρο στους Έλληνες.