του Μυλωνά Παναγιώτη

Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην Proceedings of the National Academy of Sciences τον Μάρτιο του 2013 από ομάδα ερευνητών, έδειξε ότι οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ, μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάϊμερ. Σύμφωνα με την έρευνα, τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης, έχουν σχέση με την επιτάχυνση της ατροφίας στις περιοχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την μνήμη. Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ, μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, η οποία σχετίζεται με την μείωση της ατροφίας, επιβραδύνοντας με αυτόν τον τρόπο την γνωστική υποβάθμιση. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν, συνεχίζουν οι ερευνητές, ότι τα συμπληρώματα των ανωτέρω βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορούν να καθυστερήσουν την ατροφία στις ειδικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες αποτελούν βασική συνιστώσα της διαδικασίας εξέλιξης της νόσου Αλτσχάϊμερ και οι οποίες συνδέονται με την γνωστική παρακμή (8). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ημερήσιες δόσεις από φυλλικό οξύ 0.8 mg, βιταμίνη Β6  20 mg και Β12 0.5 mg, έδειξαν ότι προκαλούν επιβράδυνση της συρρίκνωσης του όγκου του εγκεφάλου, σε διάστημα δυο ετών.

Ένας εκ των βασικών ερευνητών της ανωτέρω έρευνας, ο Dr. A. David Smith, καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ιδρυτικός διευθυντής του Oxford Project για την διερεύνηση της μνήμης και της γήρανσης, δήλωσε στο Bloomberg News ότι αυτή η θεραπεία με το σύμπλεγμα των Β βιταμινών ΄΄ είναι η πρώτη και μοναδική θεραπεία τροποποίησης της νόσου Αλτσχάϊμερ, η οποία είχε αποτελέσματα. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κάποιον ο οποίος καταλαβαίνει ότι χωρίς την σωστή διατροφή και άσκηση, ο εγκέφαλός θα είναι όλο και περισσότερο ευάλωτος στις βλάβες με την πάροδο της ηλικίας΄΄.

Σύμφωνα με άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα BMJ το 2014 με τίτλο ΄΄ Η νόσος Αλτσχάϊμερ, η άνοια και η Ομοκυστεΐνη΄΄ (9), η νόσος Αλτσχάϊμερ και η καρδιοαγγειακή νόσος, μοιράζονται έναν κοινό παράγοντα ρίσκου : τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος, του οποίου τα υψηλά επίπεδα στο αίμα, έχουν σχέση με την διατροφική ανεπάρκεια των βιταμινών Β6, Β12 και φυλλικού οξέος. Πρόσφατα στοιχεία από έρευνες –συνεχίζει το άρθρο- δείχνουν ότι τα συμπληρώματα των Β βιταμινών, ουσιαστικά σταματούν την ατροφία στις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με την νόσο του Αλτσχάϊμερ. Αυτές οι περιοχές δείχνουν ότι η ομοκυστεΐνη του αίματος και οι βιταμίνες Β οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες κινδύνου (10).

Άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The American Journal of CLINICAL NUTRITION το έτος 2005, συνοψίζει ότι : ΄΄ τα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης της ομοκυστεΐνης πλάσματος και η χαμηλή συγκέντρωση φυλλικού οξέος, αποτελούν ανεξάρτητους προγνωστικούς παράγοντες ανάπτυξης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάϊμερ (11).

Αρθρα για την άνοια και την νόσο Αλτσχάϊμερ : https:// www.yourhealthinyourhands.gr/ania-ke-altschaimer-mathenis-ke-prolavenis-meros-1o/ και εδω :  https://www.yourhealthinyourhands.gr/ania-ke-altschaimer-mathenis-ke-prolavenis-meros-2o/

 

                                                                             Your  Health  In  Your  Hands **

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

References

8/ www.pnas.org/content/110/23/9523.abstract , 9/ www.bmj.com/content/349/bmj.g4433/rr/76349 , 10/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23690582 , 11/ www.ajcn.nutrition.org/content/82/3/636.full

 

 

 

Pin It on Pinterest